KRIMINAL Droga otkrivena u Mercedesu bh. nacionalnih oznaka

Pripadnici Granične policije BiH zaplijenili oko 200 kilograma skanka u Bileći

Količine oduzetih opijata i evidentiranih slučajeva tokom protekle dvije godine premašuju statistike iz prethodnih godina

Avaz.ba
05.12.2018 14:09

Zaplijenjena droga u Bileći

Foto: Press

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine 5. decembra 2018. godine zaplijenili su oko 200 kilograma opojne droge skank u graničnom pojasu na području Bileće. Drogu su iz Crne Gore u BiH pokušali prokrijumčariti R. B. (40), M. K. (40), M. K. (41) i N. V. (35), državljani Crne Gore.

Otkrivena je na više mjesta u Mercedesu bh. nacionalnih oznaka, dok su dva vozila crnogorskih nacionalnih oznaka bila prethodnica, odnosno imala ulogu "čistača". O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH i u toku je daljnji kriminalistički rad na ovom predmetu.

Zapljena spomenute droge nastavak je kontinuiranog rada pripadnika GPBiH na sprečavanju nezakonitog prometa opojnih droga.

- Količine oduzetih opojnih droga i evidentiranih slučajeva tokom protekle dvije godine premašuju statistike iz prethodnih godina. Bolji rezultati proizvod su kontinuiranog rada pripadnika GPBiH na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i ovom prilikom želim zahvaliti pripadnicima GPBiH na svim aktivnostima koje poduzimaju u zaštiti državne granice uprkos nedovoljnim uvjetima za rad. Tokom devet mjeseci 2018. pripadnici GPBiH evidentirali su 68 krivičnih djela u vezi s opojnim drogama u kojima je prijavljeno 75 osoba - izjavio je direktor GPBiH Zoran Galić, dodavši da će aktivnosti sprečavanja nezakonitog prometa droga i drugih oblika prekograničnog kriminala biti prioritet i u narednom periodu.

Podsjećamo da su pripadnici GPBiH tokom 2016. godine otkrili i oduzeli više od tone opojne droge marihuana i zasada kanabisa. Najveća zapljena marihuane u toj godini bila je na području Trebinja, kada su oduzeta 343 kilograma opojne droge, dok je ostali dio droge zaplijenjen na području Velike Kladuše, Brčkog, Gruda, Bijeljine, Gacka i dr.

Također, u proteklom periodu pripadnici GPBiH kontinuirano su pružali asistenciju drugim policijskim agencijama u borbi protiv nezakonitog prometa opojnih droga.

NA VRH