MEĐUGORJE Dramatična akcija spašavanja na Vionicama

Lovci pronašli golu Poljakinju s ozljedama po cijelom tijelu

Poljakinja srednjih godina odbijala pomoć pripadnika GSS-a koji su je jedva spasili

M. SMAJKIĆ

Na lice mjesta došla i policija

Foto: (GSS)


Na području Međugorja u nedjelju u poslijepodnevnim satima odvijala se dramatična akcija spašavanja sredovječne Poljakinje, koja je u našu zemlju stigla dva dana ranije, gdje je bila u „Majčinom selu“.

Pružala otpor

Poljakinja je pod nejasnim okolnostima odlutala u međugorska bespuća, pustoš popriličnu obraslu dračom i grmljem i gdje su je sasvim slučajno otkrili lovci. Kako saznajemo, prizor koji su zatekli prilično ih je uznemirio, jer je žena na koju su nabasali bila gola i po cijelom tijelu izgrebana. 

Odmah su pozvali policiju u Čitluku, koja je alarmirala pripadnike GSS-a u BiH, čiji su se čitlučki spasioci brzo organizirali i započeli akciju.  Sedam spasilaca s dva vozila se zaputilo put Vionice, gdje je žena locirana. Pružala im je svojevrstan otpor i spasiocima je samo nerazumljivo spominjala Gospu. 

  • Poljakinja transportirana do ekipe Hitne pomoći

    Poljakinja transportirana do ekipe Hitne pomoći


Nasreću, spasioci su je uspjeli privoljeti na to da je izvuku s tog nepristupačnog terena, nakon čega su je transportirali do ekipe Hitne pomoći Čitluk, koja ih je na cesti čekala s vozilom.

Odmah pozvani

- Poziv smo dobili u 14.50 sati, a akcija je, uprkos nesvakidašnjim okolnostima i odlučnoj saradnji interventnih službi u Čitluku, okončana u 16 sati. Spasiocima, s Nikolom Pekićem na čelu, nije bilo jednostavno tu akciju izvesti zbog stanja u kojem je bila žena. Raduje činjenica da nas je odmah pozvala policija i da nas zapravo pojedine državne institucije počinju uvažavati - kazao nam je Zdenko Marić, voditelj GSS-a u BiH.

  • Marić: Nesvakidašnje okolnosti

    Marić: Nesvakidašnje okolnosti


Psihički problemi

Pretpostavlja se da nesretna žena ima psihičkih tegoba, a iz policije nam je rečeno da njen nestanak nije bio prijavljen. Uprkos činjenici da je nađena s višestrukim ozljedama, uporno je odbijala bilo kakvu vrstu pomoći.

NA VRH

Podijeli članak na