MOSTAR

Bebi koju su ubili, morali dati ime

Mile bacio korpu s djetetom u provaliju, dok se supruga Mladenka udaljila s djecom da to ne gledaju

Mladenka (prva lijevo) i Mile (zadnji desno) jučer u sudnici bez emocija

M. SMAJKIĆ

17.1.2019

Monstruozni par Mile (57) i Mladenka Šimić (26), koji su optuženi za ubistvo svoje bebe u Grudama, morali su joj dati ime. Potvrdio nam je to Ljubo Pezer, direktor Centra za socijalni rad Grude.   

Njihovo troje djece, od kojih najstarije ima pet godina, prema odluci Centra, nalazi se u “Majčinom selu” u Međugorju. Kako nam je jučer rekao Pezer, oboje su potpisali saglasnost da djeca, praktično, trajno budu smještena u toj ustanovi.

Bez emocija

Jasno, naveo je Pezer, moguć je i drugačiji ishod, koji će zavisiti od sudskog procesa, ali kako je kazao, neumjesno je da bilo šta u vezi s tim prejudicira.

Pezer nam je otkrio da je, nakon majke, posjetio oca u Kaznenopopravnom zavodu Mostar kako bi djetetu koje su ubili, radi sahrane, a što zakon nalaže, dali ime.

- Nažalost, to je tako. Nije bilo drugog načina nego da se djeca smjeste u ovu ustanovu, gdje, zaista, imaju svu pažnju, njegu i brigu. Dvoje ih je, praktično, u pelenama. Majka ih je do sada samo jednom vidjela, a uputio sam zahtjev u KPZ Mostar da otac pošalje čestitku najstarijem djetetu za skorašnji rođendan - ispričao nam je Pezer.

Mile i Mladenka Šimić jučer su se pred sudijom Zoranom Krtalićem u Kantonalnom sudu u Mostaru izjasnili da nisu krivi za ubistvo svog muškog novorođenčeta.

Oboje su, bez vidljivih emocija, naveli da su sposobni da se izjasne o krivici u odnosu na navode optužnice, iako je Mile pokušao nešto promrmljati u smislu da se psihički ne osjeća dobro.

Ubistvo se dogodilo 6. septembra prošle godine, kad je Mile došao u Mostar po suprugu, koja je tog dana napuštala bolnicu nakon poroda. S njim je bilo dvoje od njihovo troje maloljetne djece.

Makadamsko proširenje

Nakon što su svi zajedno, kako je navedeno u optužnici, koju zastupa tužilac Željko Rezo, krenuli vozilom u pravcu Čitluka, Šimić je, u namjeri da ubije novorođenče, zaustavio automobil pored makadamskog proširenja na Kobilovači.

Njegova supruga je tada izvela djecu iz automobila kako ne bi vidjeli šta će njihov otac učiniti te se s njima udaljila, dok je on sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu s novorođenčetom i bacio ga u provaliju.

Smrtonosne povrede glave

Obdukcija je pokazala da je novorođenče udarilo glavom o tvrdu podlogu i zadobilo masovne povrede kostiju glave, usljed čega je nastupila smrt. Njih dvoje su se, nakon monstruoznog zločina, vratili u vozilo, a potom su se okrenuli u pravcu Mostara i preko Žovnice se uputili u Grude.

Mile Šimić vraćen je u KPZ Mostar, gdje je od 12. septembra u pritvoru, dok se njegova supruga brani sa slobode. Ovaj slučaj, koji je šokirao bh. javnost, otkriven je 12. septembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.