KANTONALNI SUD ZENICA

Šefica supermarketa uzela novac iz sefa i pobjegla

Iz supermarketa “Ekor-Komerc” ukrala 59.096 KM

Muratović: Priznala krađu

Piše: D. PAŠALIĆ

21.1.2019

Kantonalni sud u Zenici osudio je Vildanu Muratović na godinu zatvora jer je kao šefica supermarketa “Ekor-Komerc” u Nemili kod Zenice ukrala novac od šest dnevnih pazara u iznosu od 59.096 KM, nakon čega je pobjegla.

Skupljala pazar

Prema navodima iz presude, Muratović je novac prisvojila na način da ga je svakodnevno preuzimala od trgovaca i pohranjivala u sef ove prodavnice, a nije ga, kako je to pravilo firme, predavala.  Na glavnom pretresu Muratović je priznala izvršenje krivičnog djela te istakla da se zbog toga kaje. 

Posebno je bilo interesantno svjedočenje Zlatana Miličevića, koji je održavao videonadzor u marketu, a koji je izjavio kako je ustanovljeno da su nadzorne kamere kritičnog dana isključene fizičkim putem, a potom su obrisani snimci.

Obrisala snimke

- Pristup snimačima imala je osoba koja je bila šef radnje, a vlasnici nisu imali dodira s tehnikom, kodovima alarma i videonadzorom - rekao je Miličević.

Supermarket “Ekor-Komerc”: Šefica isključila videonadzor

U obrazloženju presude, iako je za krivično djelo pronevjere u službi propisana kazna zatvora od najmanje tri godine, kod donošenja presude Sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo priznanje krivice, kajanje, izvinjenje vlasniku, te činjenicu da je optužena izrazila spremnost da vrati novac.

- Osim toga, Sud je cijenio i porodične prilike, odnosno da je razvedena i zakonski je staratelj maloljetnog sina – navodi se u presudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.