PROCES

Počelo suđenje Zemuncu Nikoli Nešiću za krađe u Banjoj Luci

Uhapšen je 9. avgusta u akciji "Snimač" i od tada se nalazi u pritvoru

Otkriven je na aerodromu u Sarajevu kada je pokušao da uhvati let za Egipat. Arhiv

O.Matavulj

22.1.2019

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva u Okružnom sudu u Banjoj Luci jučer je počelo suđenje državljaninu Srbije Nikoli Nešiću (30) iz Zemuna, optuženom za provale u banjalučku Ekonomsku i Tehničku školu, Adventističku crkvu i kancelariju "Nestro petrola" iz kojih je ukrao oko 100.000 KM.

Blagajnik u Adventističkoj crkvi Radivoj Vladisavljević posvjedočio je da je iz sefa njegove kancelarije ukradeno 92.960 KM. Radilo se o novcu koji su, kako je rekao, pozajmili od jedne porodice iz Zenice i s njim su namjeravali da završe određene radove na crkvama.

Radnik pumpe, svjedok Željko Čiča u sudnici je prepoznao Nešića kao čovjeka koji je 23. jula prošle godine pokušao unovčiti vaučere za gorivo na "Nestro pumpi", koji su noć ranije ukradeni iz sjedišta firme u ulici Kralja Alfonsa XIII. Osim vaučera, za koje se ispostavilo da su nevažeći, ukradeno je i 475 KM.

- Došao je rano ujutro, donio bunt vaučera za gorivo koje je pokušao unovčiti. Morao sam provjeriti jesu li vaučeri ispravni pa sam od njega uzeo broj telefona, a sve mi je bilo sumnjivo pa sam to i prijavio policiji - rekao je Čiča.

Direktor Ekonomske škole Nada Vulić u Sudu je ispričala da im je pričinjena velika šteta jer je zgrada zaštićena kao kulturno dobro. Pojasnila je da su u školi oštećena vrata na pet kancelarija, te da je odnesen i snimač videonadzora. Kućni majstor Drago Radošević je rekao da je provalnik iza sebe ostavio tragove stopa, te da je iz škole pobjegao isjekavši rupu na ogradi.



Novac slao u Egipat

Nikola Nešić uhapšen je 9. avgusta u akciji "Snimač" i od tada se nalazi u pritvoru. Otkriven je na aerodromu u Sarajevu kada je pokušao uhvatiti let za Egipat. Prilikom hapšenja kod njega je pronađeno oko 17.000 KM, a tokom istrage je utvrđeno da je putem "Western uniona" i na druge načine u više navrata slao ukradeni novac muškarcu u Egiptu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.