PRESUDE

Trostrukim ubicama 86 godina zatvora

Nezir Kamenica dobio 20 godina jer je zaklao svoju porodicu, Muhamed Kadirić dobio 34, a Sabahudin Habib 32 godine

Kamenici se sudilo u Kantonalnom sudu Sarajevo

Piše: Dž. PORAČANIN

4.2.2019

Kantonalni sudovi u Federaciji BiH prošle i početkom ove godine izrekli su tri presude za nezapamćena trostruka ubistva koja su šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regionu.

Svi su zločini mahom rasvijetljeni u roku od 24 sata, što je naročito značajno jer je nakon protoka tog vremena mnogo teže otkriti počinioca i dokazati šta se zaista desilo. Policijski istražitelji za sve su slučajeve prikupili dovoljno dokaza, ubice su pohapšene, optužene i osuđene.

Plakao u sudnici

Posljednja takva presuda donesena je 8. januara u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Nezir Kamenica (22), koji je 2. maja prošle godine u Bogušićima kod Goražda sjekirom izmasakrirao majku Zehru, očuha Ifeta Kavazovića i nanu Šemsu Džabiju, osuđen je na 20 godina zatvora.

Kamenica je, smatrajući da ga bližnji maltretiraju radom u malinjaku te da nije u redu što nema mobitel, unio tri sjekire u kuću, od čega je jednu sakrio iza leđa. Očuha, koji je sjedio za računarom, usmrtio je jednim udarcem u glavu. U tom trenutku ušla je njegova majka, pa je krenuo na nju, ali je udario u vrata. Potom je uzeo manju sjekiru i sa šest udaraca usmrtio majku. Nana, koja je ležala, dozivala je pomoć, jer je čula da se nešto događa, pa je i nju ubio.

Za tri smrti osuđen je i ubica iz Sanskog Mosta Muhamed Kadirić (37). On je u februaru 2018. u Kantonalnom sudu Bihać dobio 34 godine zatvora.


Kadirić: Ubijao iz automatske puške

Pomahnitali Kadirić krajem februara 2017. u svojoj brvnari u blizini porodične kuće kod Sanskog Mosta iz automatske puške ubio je Safeta Kadirića Papu (53), Elkaza Razića (48) i Emira Bajrića, nakon čega se predao policiji. Tokom suđenja ubica je u sudnici samo plakao i tvrdio da se ne sjeća zločina.

Krvavi pohod

Na 34 godine zatvora Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku u aprilu 2018. osudilo je i Sabahudina Habiba za trostruko ubistvo 21. marta 2017. u Sokolini, nadomak Donjeg Vakufa. Potom mu je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine kaznu dugotrajnog zatvora smanjio sa 34 na 32 godine. Habib je hicima iz automatske puške usmrtio Omera Bašića, Ševku Draginovića i Ferida Rahmanovića.

Sabahudin je, zajedno s ostalim optuženima u ovom predmetu Arnelom, Sanelom i Avdom Habibom, onemogućio dvojici ubijenih šumara i trećoj osobi, koja je bila angažirana za prijevoz, da odvezu drva.  Fizički su napali ubijene kada su ovi pokušali snimiti situaciju mobitelom. Sabahudin je u svom krvavom pohodu svaku žrtvu pogodio sa po tri metka u leđa. 


Odvođenje Habiba iz zgrade Suda

Ante Niče završio na Psihijatriji

Kantonalni sud Livno u februaru 2017. donio je odluku da trostrukom ubici Anti Niči iz Suhače kod Livna bude određen prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi. Niče je optužen za ubistvo majke Luce, gluhonijemih brata Matka i snahe Sandre. Zločin se dogodio 30. oktobra 2015. u Suhači kod Livna.

Iz Suda je tada pojašnjeno da je kod optuženoga uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno da je bio neuračunljiv, te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okolinu.


Niče: Bio neuračunljiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.