AKCIJE

"Avaz" saznaje: Granična policija uhapsila devet osoba zbog krijumčarenja migranata

Aktivnosti policijskih službenika usmjerene protiv organizirane kriminalne grupe na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara

M. Aš.

17.4.2019

Službenici Granične policije BiH sa uhapšenim

Službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, danas na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara poduzimaju mjere i radnje hapšenja, pretresa objekata i pregleda osoba te privremenog oduzimanja predmeta koji potječu iz počinjenja krivičnih djela. 

Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Bosanske Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

''Avaz'' saznaje da je do sada uhapšeno osam osoba koje se krijumčarile migrante. No, akcija i dalje traje. Uhapšena je još jedna osoba.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da se radi o opsežnoj istrazi koja se provodi protiv osoba osumnjičenih da su kao organizirana kriminalna grupa vršile krijumčarenje migranata uglavnom s područja Bliskog i Srednjeg istoka, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak, boravak i transfer kroz BiH.

Iz Granične policije je pojašnjeno da je obavljen pretres na 10 lokacija i uhapšeno devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeti četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.