STRAVA U DOBOJU Trgovina djetetom

Šokantan slučaj: Prodao maloljetnu kćerku za 1.000 KM

Djevojčica prisilno udata i seksualno zlostavljana

O. MATAVULJ
06.06.2019 20:19

Mehmed i Ismet Bosak: Otac mu kupio djevojčicu

Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je prijavu Republičkom tužilaštvu RS protiv trojice Roma osumnjičenih za trgovinu djetetom i obljubu djeteta mlađeg od 15 godina. 

Podnesene prijave  

Prijava je podnesena protiv Alije Alića (51) iz Doboja, koji je sugrađaninu Mehmedu Bosaku (47) prodao svoju maloljetnu kćerku, koja nema ni 15 godina. Alić je kćerku prodao da bi stupila u vanbračnu zajednicu sa Mehmedovim sinom Ismetom Bosakom (19).

Upravo se Ismet tereti za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, jer je maloljetnicu nakon kupovine odveo na područje Visokog, gdje je s njom imao seksualne odnose.

- Za M. B. i A. A. postoji sumnja da su od 21. decembra 2018. do 12. januara 2019. godine na području Doboja izvršili krivično djelo trgovina djecom, dok se I. B. sumnjiči da je 10. januara 2019. na području Visokog izvršio krivično djelo obljuba s djetetom mlađim od 15 godina - rekla je Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS.

Izvor blizak istrazi pojašnjava da je Alić s Bosakom pregovarao o prodaji djeteta te da su se čak i cjenkali. Alić je za kćerku tražio 2.000 KM, ali je na kraju pristao da je proda za 1.000 KM, koliko mu je Mehmed nudio. Zanimljivo je i da su kupoprodaju pravdali romskom tradicijom.

Klasični trafiking

Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, kaže da apsolutno podržava istražne organe u procesuiranju takvih slučajeva, navodeći da je to klasično krivično djelo i običan trafiking.

- Podržavam takve akcije policije i zahvalna sam MUP-u RS što se uhvatio ukoštac s tim. To svakako treba zakonski kazniti i neka ti osumnjičeni posluže kao primjer ostalima. Nažalost, takvi slučajevi se u BiH i dalje dešavaju, ali to nije romska tradicija i protiv toga se treba boriti svim snagama. Najgore je to što je mladoženja punoljetan, a ona dijete i jasno je da je to krivično djelo - rekla je Bajramović.

Ona smatra da, u konkretnom slučaju, o svemu treba obavijestiti Centar za socijalni rad te pozvati sve institucije, kao i majku djevojčice, da se uključe u slučaj.

Prijeti zatvor od dvije do 10 godina 

Prema Krivičnom zakonu RS, Aliji Aliću i Mehmedu Bosaku, ukoliko se dokaže krivica za trgovinu djetetom, prijeti kazna od najmanje osam, odnosno pet godina zatvora. S druge strane, Ismetu Bosaku za obljubu djeteta prijeti kazna od dvije do 10 godina zatvora.

Komentari

NA VRH