SAZNAJEMO

Džidić prijetio smrću bratu mladića kojeg je njegov sin ubio

Vlasniku rentakar agencije koji je svjedočio protiv njegovog sina poručio da će mu zapaliti sve automobile

Džidić snimljen u Mostaru tokom suđenja za ubistvo Crnogorca

Piše: A. ALJIMI

16.6.2019

Nedavno hapšenje osuđenog ubice Mladena Džidića (44), bjegunca iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar, u Sesvetama u Hrvatskoj, a o čemu je naš list prvi izvijestio, ima poveznicu, kako saznajemo, s njegovim sinom koji je nedavno osuđen zbog ubistva na 10 godina zatvora.

Drama u Zagrebu

Džidić je, naime, kako nam je nezvanično potvrđeno iz policijskih izvora, uputio prijetnje smrću bratu maloljetnog D. V. (17), koji živi u Zagrebu, što je odmah prijavljeno i nakon čega se, praktično, policija u Hrvatskoj digla na noge i locirala ga.

Džidićev sin J. Dž. (17) je 1. februara ove godine hicima iz automatske puške na lokalitetu nekadašnjeg rudarskog kopa Vihovići usmrtio D. V., nakon čega se prijavio policiji. Za ovo ubistvo on je 24. maja nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od devet godina i tri mjeseca.

No, nisu to jedine prijetnje koje je Džidić upućivao. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, također telefonske prijetnje je uputio vlasniku rentakar agencije u Mostaru, kazavši mu da će mu „zapaliti sve automobile“.

Riječ je o Mostarcu, čiji je iznajmljeni automobil Hyndai nađen na mjestu ubistva koje je počinio njegov sin, a kojim se dovezao, kako je tada rečeno na licu mjesta, D. V. i u kojem su ga istražitelji našli izrešetanog.

No, ostalo je nejasno zbog čega je njemu Džidić prijetio osim, eventualno, što mu se nije svidjelo kako mu je, vjerovatno, preneseno, svjedočenje tokom sudskog procesa ovog Mostarca.

Budući da je suđenje njegovom sinu bilo zatvoreno za javnost, ostaje nepoznanica šta je to zasmetalo Džidiću u svjedočenju ovog Mostarca.

Crvena potjernica

Iz KPZ-a Mostar jučer, zbog neradnog dana, nismo uspjeli dobiti nikakve informacije o tome jesu li službeno obaviješteni o Džidićevom hapšenju. Inače, njemu su oduzeti bh. dokumenti, a kaznu u Mostaru je služio ubog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića.

Za njim je nakon bijega raspisana međunarodna crvena Interpolova potjernica.

Sukob s opasnim Lakićem

Stariji Džidić je javnosti poznat još od istrage brojnih zločina klana Zijada Turkovića (kažnjen sa 40 godina zatvora). On je od tada u sukobu s plaćenim ubicom Milenkom Lakićem Lakijem (osuđen na 35 godina zatvora), a s kojim je dijelio ćeliju u mostarskom zatvoru. Ne znajući da su istražitelji postavili prislušne uređaje u ćeliju, Lakić je ispričao Džidiću sve o zločinima i ubistvima koje je počinio s Turkovićem, a što je korišteno tokom dokaznog postupka. Džidić je bio označen kao doušnik, pa mu je jedno vrijeme bila ugrožena sigurnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.