SAZNAJEMO

Bjegunac Mladen Džidić uhapšen u Hrvatskoj

Osuđeni ubica lišen slobode u Sesvetama i nalazi se u pritvoru

Piše: M. AŠČIĆ

15.6.2019

Džidić: U Mostaru osuđen na 17 godina

Osuđeni ubica Mladen Džidić, koji je od 7. januara ove godine u bijegu pa je za njim bila raspisana međunarodna crvena Interpolova potjernica, uhapšen je prije nekoliko dana u Hrvatskoj, saznaje “Dnevni avaz”. 

Određen pritvor

Džidića su uhapsili policijski službenici u Sesvetama, gdje se u protekla četiri mjeseca krio u jednom unajmljenom stanu. O tome je zvanično obaviješten i Interpol Sarajevo, a Džidiću je u Hrvatskoj, kako saznajemo, određen i pritvor, koji je na snazi do 19. avgusta.

Uhapšen je nakon što je otkriveno da je prijetio smrću jednom državljaninu Hrvatske, zbog čega je i lociran u Sesvetama i lišen slobode. Potraživao se zbog teškog ubistva.

Za njim je, podsjećamo, Kantonalni sud u Mostaru raspisao potjernicu, jer se nije vratio u Kaznenopopravni zavod (KPZ) u Mostaru, u kojem je služio 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića.

Džidić je koncem maja 2010. pred Kantonalnim sudom u Mostaru zbog ubistva Obradovića, počinjenog 13. oktobra 2009. iz koristoljublja, osuđen na 20 godina zatvora.

Prijetnje i tuče

No, zatvorska kazna poslije mu je nakon žalbe smanjenja, a prvobitno je služio u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. Među Mostarcima poznat pod nadimkom Džida, ovaj osuđenik poznat je i zbog više ekscesa u mostarskom zatvoru, prijetnjama, tučama...

Rođen je u Njemačkoj, u gradu Vupertalu, a ima i državljanstvo Hrvatske, Njemačke te naše države. Upitno je hoće li ga Hrvatska i kada isporučiti našoj državi s obzirom na dvojno državljanstvo. 

U Njemačkoj locirana osoba istih podataka 

Saznajemo da je Interpol Njemačke prije nekoliko dana obavijestio Interpol u Sarajevu da je osoba sa podacima koji su navedeni za Džidića, locirana u ovoj državi. No, naknadno je utvrđeno da je riječ o osobi koja ima isto ime i prezime i ne dovodi se u vezu s ubistvom, zbog čega je Džidić i bio na potjernici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.