AVAZ SAZNAJE Prema zahtjevu bh. pravosudnih organa

Interpol raspisao crvenu potjernicu za bjeguncem Džidićem

M. AŠČIĆ
06.02.2019 11:19

Međunarodna policijska agencija Interpol raspisala je crvenu potjernicu za Mladenom Džidićem, koji se 7. januara nije vratio u Kaznenopopravni zavod (KPZ) u Mostaru, u kojem je služio 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića, saznaje „Avaz“.

Potjernica je raspisana na zahtjev pravosudnih organa BiH jer se Džidić nalazi u bijegu.

Prema detaljima iz potjernice, Džidić je rođen u Njemačkoj, u gradu Vupertalu, a ima i državljanstvo Hrvatske, Njemačke te naše države.

Podsjećamo, Uprava KPZ-a Mostar odmah je 7. januara obavijestila MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, iz kojeg su, potom, obavijestili sve nadležne instance, uključujući Graničnu policiju BiH.

Džidić je koncem maja 2010. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru zbog ubistva Obradovića, počinjenog iz koristoljublja 13. oktobra 2009., osuđen na 20 godina zatvora.

Vrhovni sud FBiH kasnije mu je preinačio kaznu na 17 godina zatvora. Teretio se da je Obradovića ubio hicima iz 7,65-kalibarskog pištolja u leđa, vrat i glavu, nakon čega je tijelo ubacio u bunar te ukrao njegovih 70.000 eura.

Džidić je, inače, 2012. iz zatvora u Zenici prebačen u Mostar. Javnosti je poznat i iz slučaja ''Turković''. Radi se o zatvoreniku čiji je razgovor iz zatvoreničke ćelije s Milenkom Lakićem Lakijem snimljen i korišten kao dokaz u procesu protiv Turkovića, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

NA VRH