SRBIJA

Potvrđena optužnica protiv dilera kokaina

Grupa distribuirala kokain na teritorijama Srbije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Slovačke i Češke

Hapšenje krijumčara kokaina. Agencije

Dž. P. / Avaz.ba

21.6.2019

Krivično vanpretresno vijeće Posebnog odjeljenja beogradskog Višeg suda potvrdilo je optužnicu koju je Tužilaštvo za organizirani kriminal podiglo protiv Radosava Cvijovića, zvanog Cvika (65) i njegovog zeta Slavka Pavlova (42), koji su uhapšeni u novembru 2017. godine zbog sumnje da su trgovali narkoticima. Kako je iz Suda saopćeno, na teret im se stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

Prema onome što je policija saopćila nakon njihovog hapšenja, Cvijović je osumnjičen da je organizirao kriminalnu grupu koja je u dužem vremenskom periodu nabavljala i distribuirala kokain na teritorijama Srbije, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Slovačke i Češke. 

Kokain je preprodavan na veliko. Navodno je dopreman iz Južne Amerike u Holandiju, odakle su ga Cvijovićevi ljudi preuzimali i odvozili za Njemačku, u grad Ulm, gdje je živio Pavlov. Odatle je, nezvanično, distribuiran drugim dilerima širom Evrope.

Prilikom akcije u češkoj prestonici uhapšeni su Radosavov sin Branislav Cvijović, Josip Capik, državljanin Srbije i Mađarske i Branislav Bikić, koji posjeduje srbijansko i češko državljanstvo. 

Cvijović je osuđen na devet godina zatvora i novčanu kaznu od 110.500 eura, Capik na osam i po godina i 4.000 eura, Bikić na šest godina zatvora i 11.500 eura. 

U prvom momentu kod njih su, kako je rečeno, pronađena četiri kilograma kokaina, da bi nešto kasnije bila pronađeno još četiri kilograma narkotika. Ukupna vrijednost droge procijenjena je na oko 320.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.