AKCIJE

Otkrivena ruta najveće zapljene kokaina u američkoj historiji

Američka policija je u utorak uhapsila Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagea

Rekordna zapljena kokaina. Printscreen: YouTube

E. Š. / Avaz.ba

22.6.2019

Zvaničnici federalne vlasti Filadelfije su na konferenciji za medije kazali da je Holandija bila označena kao krajnja destinacija broda "MSC Gajan", na kojem je u ponedjeljak u Filadelfiji zaplijenjen kokain vrijedan milijardu američkih dolara.

Brod "MSC Gajan" je krenuo iz Paname, preko Čilea i Bahama doplovio u Filadelfiju, gdje je, nakon zapljene droge, prekinuto njegovo kretanje ka Holandiji, koja je označena kao krajnja destinacija.

Američki zvaničnici su na jučerašnjoj konferenciji za štampu saopćili da otkrivena droga na brodu MSC spada u najveće zapljene droge ikada u historiji američke carine. 

U akciji američke policije u utorak su uhapšeni Ivan Đurašević i Fonofave Tijasage (Fonofaavae Tiasage). Tamošnji izvor iz istrage nezvanično je saopćio da su uhapšene još četiri osobe, od kojih su tri crnogorski državljani. Izvori bliski istrazi nezvanično su saopćili da su, osim Đuraševića i Tijasage, lisice na ruke stavljene Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25), Nenadu Iliću (39) i Lauli Pulu (Laauli, 32). 

Visoki funkcioner federalne policije kazao je da uhapšenim mornarima koji se sumnjiče za krijumčarenje kokaina prijeti doživotna robija.

On je zatražio da osumnjičeni ostanu u pritvoru do početka suđenja. Rasprava o određivanju pritvora zakazana je za ponedjeljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.