UPOZORENJA U samo tri dana zabilježen veliki broj nesreća na bh. putevima

Oprez za volanom: Sunce zasljepljuje vozače

Tokom ljetnih mjeseci vozi se brže, jer nema magle, kolovozi su suhi, vidljivost je dobra, kaže saobraćajni stručnjak Milija Radović

Dž. PORAČANIN
02.07.2019 20:04

Mnogi voze iznad dozvoljenih brzina kako bi izbjegli vrućine

Foto: Ilustracija

Jedan od glavnih uzročnika pojačanog broja saobraćajnih nesreća na bh. putevima u posljednja tri dana svakako su velike vrućine. Stručnjaci tvrde da sunce prosto zaslijepi vozače te im stvara osjećaj umora za volanom, nad kojim lako izgube kontrolu i izazovu nesreću.

Velika brzina

Saobraćajci su u protekla 72 sata imali pune ruke posla. Policijski bilteni govore da je zabilježen enorman broj lakših i težih saobraćajnih nesreća BiH. Mnogo je i nesreća u kojima učestvuju motociklisti, a jedna sa smrtnim posljedicama dogodila se u Tarčinu kod Hadžića.

  • Uviđaj u ulici Kurta Schorka,  gdje su se sudarili Golf i kamion
    Uviđaj u ulici Kurta Schorka, gdje su se sudarili Golf i kamion Foto: M. Kadrić

Kako je kazao za „Avaz“ Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS, juli i avgust su mjeseci s najvećim brojem nesreća i poginulih.

- Pojačan broj vozila na bh. putevima, dolazak turista, ali i svih onih koji žive i rade u inozemstvu te se vraćaju kući za vrijeme godišnjih odmora, stvaraju haos na bh. cestama. Također, zabrinjavajuće je to što vozači tokom ljetnih mjeseci voze brže, jer nema magle, kolovozi su suhi, vidljivost je dobra. Stoga svi žure, voze iznad dozvoljenih brzina kako bi izbjegli vrućine i došli što prije na odredište - pojašnjava Radović.

  • Radović: Svi žure pa  voze brzo
    Radović: Svi žure pa voze brzo Foto: Arhiv

Kao posljedica visokih temperatura, kaže Radović, dolazi vrlo lako do saobraćajnih propusta, pa samim tim i nesreća.

Podaci iz kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova pokazuju da su samo za 72 sata na području Kantona Sarajevo evidentirane 43 nesreće, u srednjoj Bosni 23 te u Hercegovini 21 nesreća.

Trebinjski policajci

I pripadnici MUP-a RS imali su pune ruke posla. Trebinjski policajci izašli su na uviđaj u subotu kada je vozač Fiata pokosio penzionera koji je prelazio ulicu.

Isti dan na magistralnom putu Banja Luka - Prijedor četiri osobe su zadobile povrede u sudaru u kojem su učestvovali Opel i Audi.

Kazne za prebrzu vožnju

- 10 kilometara na sat prekoračenja dozvoljene vožnje policija prašta

- 10 do 20 kilometara na sat prekoračenja dozvoljene brzine kazna je 50 KM

- 20 do 30 kilometara na sat više od dozvoljene vožnje kažnjava se oduzimanjem vozačke na mjesec, 100 KM kazne i dva kaznena boda

- 30 kilometara na sat prekoračenja i više kažnjavaju se s dva mjeseca zabrane vožnje 400 KM kazne i dva kaznena boda

Savjeti vozačima:

- Odmarajte se tokom vožnje

- Vozite rano ujutro

- Nosite boce vode

- Smanjite brzinu

43  nesreće u Kantonu Sarajevo

23 udesa u srednjoj Bosni

21 nesreća u Hercegovini

Komentari

NA VRH