TRAGEDIJE NA RIJEKAMA

Opasnosti koje nosi hladna i brza voda: Needucirani skiperi i neadekvatna oprema najčešći uzrok nesreća

Trebaju se ozbiljno shvatiti sve opasnosti koje nosi hladna i brza voda, kaže Edin Redžić

Rafting mnogi doživljavaju pomalo neozbiljno. Avaz

Piše: A. Bajramović

21.5.2022

S toplijim vremenom i početkom nove turističke sezone oživile su i obale bh. rijeka, ali su zabilježene i nesreće koje opominju. Trogodišnjak se utopio u Buni, djevojčica (5) se utopila u improviziranom bazenu na izletištu kod Laktaša, na Štrbačkom buku se utopio turista iz Slovačke, turiste iz Njemačke spasili rafteri i spasioci iz Foče i Plužina nakon prevrtanja kajaka na rijeci Tari… Ovo su neke od vijesti koje smo zabilježili u proteklih nekoliko dana.

Stručnjaci iz oblasti zaštite i spašavanja ponovo pozivaju na uobičajene mjere opreza tokom boravka pored vode, a posebno u vodi.

- Svaka rijeka ima svoja pravila koja trebate poštovati, a ako toga niste svjesni, slijedi kazna - kaže za “Avaz” instruktor rafting vodiča, vlasnik licence Internacionalne rafting federacije i voditelj poslovnice “Una Kiro Raftinga” na Uni Edin Redžić.


Redžić: Potrebno posjećivati registrirane kampove. Avaz

On podsjeća na poznata pravila opreza, koja se nerijetko zaboravljaju tokom izleta na rijekama, a to su da djeca moraju biti pod stalnim nadzorom, a odrasli da ozbiljno shvate sve opasnosti koje nosi hladna i brza voda. Ističe da su needuciranost skipera i neadekvatna oprema među najčešćim uzrocima nesreća tokom raftinga, te da je zato potrebno posjećivati registrirane kampove sa certificiranim skiperima i spasiocima.

- Rafting mnogi doživljavaju pomalo neozbiljno, ali ovo je ekstremni sport. Mnogi ga doživljavaju kao zabavu, ali je to veoma odgovoran posao, koji zahtijeva spremnost, znanje, obučenost, vještinu - dodaje Redžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.