SUD BIH

Planirali napad na SIPA-u i MUP TK: Maksimu Božiću danas izricanje presude

Božić: Teške optužbe. Agencije

A. Ka. - Avaz.ba

4.7.2019

U Sudu BiH danas u 11:30 sati bit će izrečena prvostepena presuda Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji se terete za terorizam.

Prema navodima iz optužnice, Božić je od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava za teroristički napad u namjeri da zastraši stanovništvo i prisili vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture BiH.

Božić je u više navrata kontaktirao s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, između ostalih i s Edinom Hastorom, s kojim je planirao teroristički napad. Tako su namjeravali nabaviti RPG, puškomitraljez, ručne bombe, municiju i granate, a plan im je bio da napadnu zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Božić je sredinom juna 2017. godine zatražio od zaštićenog svjedoka „A“ da mu, nakon što nabavi oružje, snimi videoporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije napada. Hastor je 2018. godine, znajući da Božić planira napade, dao vlastitu kuću za potrebe terorističkog napada.

Pripadnici SIPA-e su osujetili plan terorista te su im upali u kući, uhapsili osumnjičene te zaplijenili oružje i municiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.