PROCESI

Sud BiH: Božić i Hastor zbog terorizma osuđeni na šest i po godina zatvora

Donesena odluka Suda BiH. M. Kadrić

Piše: M. Aš.

4.7.2019

U Sudu BiH danas je donesena prvostepena presuda kojom su Maksim Božić i Edin Hastor, pripadnici vehabijskog pokreta u BiH, osuđeni na ukupno šest i po godina zatvora zbog planiranja terorističkog napada na zgrade SIPA-e i MUP-a TK.

Božić je osuđen na četiri godine zatvora, a Hastor na dvije i po.

Inače, u zatvorsku kaznu uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a to je skoro godina i dva mjeseca.

Uhapšeni su u aprilu prošle godine. Izricanju presude danas nije prisustvovao optuženi Božić.

Odlukom Suda Božiću je produžen pritvor, dok su Hastoru određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja države.

Prema navodima iz optužnice, Božić je od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava za teroristički napad u namjeri da zastraši stanovništvo i prisili vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture BiH.

Božić je u više navrata kontaktirao s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, između ostalih i s Edinom Hastorom, s kojim je planirao teroristički napad. Tako su namjeravali nabaviti RPG, puškomitraljez, ručne bombe, municiju i granate, a plan im je bio da napadnu zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu MUP-a TK. 

Sudija Anđelko Marjanović je kazao da je Sud ocijenio dokaze Tužilaštva koje je uspjelo dokazati da su optuženici počinili krivično djelo terorizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.