REAKCIJE

Ustavni sudija o stravičnom zločinu u Zagrebu: Ubica je poslao poruku svima onima koji osjećaju potrebu da kazne žene

Prvi hrvatski predavač na Akademiji evropskog prava - "Europäische Rechtsakademie"

Goran Selanec, jedan od najmlađih sudija u historiji Ustavnog suda. Facebook

Avaz.ba

3.8.2019

Goran Selanec, jedan od najmlađih sudija u historiji Ustavnog suda, na svom profilu na Facebooku objavio je komentar o stravičnom šestostrukom ubistvu koje se sinoć dogodilo u Zagrebu.  

Selanec je od 2009. do 2012. radio kao nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova pri Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka za ravnopravnost spolova Evropske komisije, a 2012. postao je i prvi hrvatski predavač na Akademiji evropskog prava - "Europäische Rechtsakademie", koju je osnovala Evropska unija. 

Komentar Gorana Selaneca prenosimo u cijelosti.

- Nije slučajno da je ubica muškarac. Nije slučajno da su od 5 ubijenih odraslih žrtava njih 3 žene. Nije slučajno da su dva ubijena muškarca ubijena, jer su bili vezani uz ženu koju je ubiica odlučio satrati u samom korijenu njenog osobnog dostojanstva kako bi pri tome, valjda, svima nama pokazao šta se događa ženama koje se ne pokore muškarcima poput njega. Nije slučajno da je tu svoju "pravdu" odlučio iskaliti i na djetetu koje nije njegovo. Na kraju, nije čudno što je "pravednik" odlučio sam sebi oduzeti život i ne dopustiti da mu iko drugi kaže nešto o njegovoj "pravdi", šaljući tako poticaj svima ostalima koji osjećaju potrebu da kazne žene, jer su im obeščastile njihov ne ljudski, već baš muški ponos, ugled i status. Ništa od toga nije slučajno. Sistemsko je. Stoga je razarajuće tužno što niti ovih šest brutalno prekinutih života potpuno redovnih, uobičajenih ljudi, naših sagrađana, komšija, prijatelja, poznanika, vjerovatno, neće ni zagolicati savjest onih koji su odavno svjesni da je ovo problem koji se dugoročno i duboko ukorijenio u način na koji naše društvo poima i sistemski šutke dopušta ovakav odnos prema ženama koje, očigledno, tretira kao još manje vrijedan dio Hrvatske. Ništa od ovog neće dirnuti niti one koji politikanski manipuliraju čak i onim minijaturnim formalnim koracima koje ovo naše društvo poduzima kako bi sebi na neki način umirilo savjest zbog sada redovno visokog broja pretučenih i ubijenih žena. Ovako nešto će racionalizirati kao čin nekog navodno poremećenog pojedinca te im, stoga, ovaj socijalni sumrak neće predstavljati neko zavjerničko sistemsko rastakanje hrvatskog bića, iako je u nekoliko minuta s lica zemlje zbrisana čitava jedna prosječna hrvatska porodica. Tužno je što, prihvaćajući sve ovo kao devijaciju nad kojom nemamo kontrolu pa onda, u konačnici, niti ličnu građansku odgovornost, svi mi zajedno učestvujemo u ustaljivanju ovakve seksističke brutalizacije društvenog položaja redovnih, uobičajenih žena u Hrvatskoj - konstatira Selanec.

Podsjetimo, u naselju Kajzerica u Novom Zagrebu sinoć se nešto prije 21:30 sati dogodio masakr. Među ubijenima su dvojica muškaraca, tri žene i desetogodišnje dijete. Počinilac Igor Nađ u jutarnjim satima izvršio je samoubistvo. Preživjela je samo dvomjesečna beba, koja nije povrijeđena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.