ZLOČIN Motiv nepoznat

Cure detalji istrage o masakru u Jabukovcu: Domaćinu Raji Kazimiroviću pred očima izrešetali porodicu

Dva moguća scenarija

Sl. M. / Avaz.ba
14.08.2019 14:28

Policija i dalje provodi istragu

Foto: Novosti

Srbijanska policija i dalje traga za četverostrukim ubicama iz Jabukovca. Motiv masakra, sedam dana nakon tragedije, nije poznat.

Kako pišu ''Novosti'', dva su scenarija četverostrukog ubistva na salašu Kazimirović u mjestu Valja Vratne. 

Prema posljednjim vještačenjima, kako navode, može se zaključiti da je domaćin Raja Kazimirović (72) posljednji ubijen, ali se, zbog protoka vremena od zločina do pronalaska tijela, ne zna sa sigurnošću je li gledao egzekuciju najmilijih ili je njegov dolazak iznenadio razbojnike tokom krvavog pira i napada na žene. 

  • Raja Kazimirović
    Raja Kazimirović Foto: Novosti

Prema trenutnim saznanjima srbijanske policije, zločin je počinjen iz koristoljublja, a barem jedan od počinilaca je vješt u baratanju oružjem. Na ovo, kako prenose, ukazuje premetačina po kući, ali i preciznost kojom su ubijene dvije žrtve. 

- Prema prvom scenariju, ubice su uletjele na salaš odmah pošto je Raja stigao s njive. Jedan je došao do njega i držao ga na nišanu, dok se drugi spustio do šupe, gdje su mu bile majka i sestričina. Vjerujemo da je u tom trenutku Rajina sestra bila u kući i da nije slutila kakva se drama odvija napolju - ispričao je izvor blizak istrazi za ''Novosti''. 

Oni su, navodno, tražili od Raje da im kaže gdje su pare, a kako bi ga uvjerili da su ozbiljni, prvo su hicima u glavu, pred njegovim očima, ubili njegovu majku i sestričnu. 

Tada je, čuvši viku, kako se pretpostavlja, iz kuće izletjela Rajina sestra, koja, kada je vidjela šta se dešava, počela zapomagati.

- Onda se napadač, koji je držao Raju na nišanu, okrenuo i pucao. Pogodio je u usta i na mjestu usmrtio. Tog trenutka Raja je krenuo da ustaje sa sjedišta na traktoru, ali mu je ubica ispalio četiri hica u donji dio grudi i stomak. Petim ga je ovjerio u čelo. Prema nekim proračunima, napadač je od Raje bio udaljen između metar i po do dva. On i sestra ubijeni su istim kalibrom - navodi izvor. 

  • Tijelo muškarca pronađeno izrešetano na traktoru
    Tijelo muškarca pronađeno izrešetano na traktoru Foto: S. Jovanović / Novosti

Izvori bliski istrazi otkrivaju da su majka i sestričina Rajka Kazimirović ubijene iz neposredne blizine. Napadač im je gotovo prislonio pištolj uz glavu, a usmrćene su sa po dva hica u glavu i različitim kalibrom od Raje i njegove sestre. 

Drugi mogući slijed događaja razlikuje se samo po tome što je Raja došao s njive kada su žene već bile mrtve.

- Moguće je da je prekinuo razbojnike u premetačini. Jedan je istrčao i ubio ga dok je još bio na traktoru. Novac u kući Kazimirovića policija nije pronašla. Vjeruje se da su ga krvavi pljačkaši odnijeli, ali o kojoj sumi je riječ, može samo da se nagađa - pišu ''Novosti''.

  • Porodična kuća Kazimirovića
    Porodična kuća Kazimirovića Foto: S. Jovanović / Novosti

Ekipe forezničara jučer su ponovo bile na mjestu zločina, gdje su prikupljali dodatne materijalne tragove u masakru na imanju Raje Kazimirovića (72), gdje su, osim njega, ubijene i njegova majke Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestrične Dragana Joveljić (53), ubijenih s ukupno 10 metaka. 

Raja Kazimirović je važio za skromnog i povučenog čovjeka, koji je do penzije radio kao pekar, ali se od rane mladosti bavio i poljoprivredom. 

Tagovi

Srbija Jabukovac

Komentari

NA VRH