SRBIJA

Zločin star 13 godina: Kriminalci sa Sokoca digli uzrak predsjednika FK Bežanija?

Ranije hapšen i Milomir Pajić sa Sokoca zbog sumnje da je ukrao Audi 80 u koji je postavljen eksploziv

U eksploziji poginuo i tjelohranitelj Gorana Mijatovića Mite. Kurir.rs

Avaz.ba / Novosti.rs

17.10.2019

Velimir Simić, član kriminalne grupe sa Sokoca, uhapšen je prije nekoliko dana prilikom ulaska u Srbiju. 

Simić, koji je uhapšen po potjernici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, sumnjiči se da je 2006. godine postavio i aktivirao eksploziv i usmrtio Gorana Mijatovića Mitu, predsjednika Fudbalskog kluba Bežanija, i njegovog tjelohranitelja Slavka Novkovića.

Kako pišu "Novosti", Simić je pao na granici nakon što je iz BiH ušao u Srbiju. U međuvremenu mu je određen pritvor.

Tužilaštvo je naložilo da se obave dodatna vještačenja dokaza, koji su prikupljeni 2. oktobra 2006. na parkingu u ulici Marka Čelebanovića 47 na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Tada je, između ostalog, pronađen i biološki materijal, kako na ostacima eksploziva, tako i na automobilu za koji je bila prikačena paklena naprava. Taj DNK trag je bio nepoznat, ali se sumnjalo da pripada Simiću. Naloženo je vještačenje i rezultat treba da bude gotov do kraja sedmice.

Ukoliko se Simić direktno poveže s ovom likvidacijom, bit će to prvi čovjek koji će odgovarati za ubistvo Mite s Bežanije i njegovog tjelohranitelja.

Mijatović i Novaković nastradali su u momentu kad su prilazili svojoj Škodi. Tada je eksplodirala bomba, koja je bila podmetnuta ispod Audija 80, parkiranog pored Mijatovićeve Škode. U Audiju je policija pronašla Simićev DNK trag, na osnovu čega je i doveden u vezu sa slučajem.

Zbog tog zločina, u Srbiji je ranije u pritvoru bio i Milomir Pajić sa Sokoca, koji je, u nedostatku dokaza, pušten na slobodu i optužnica protiv njega nikad nije podignuta.

Prema operativnim podacima, Pajić je ukrao Audi i predao ga Simiću, koji ga je određeno vrijeme čuvao u svojoj garaži. Simić je vozilo, navodno predao, također članu sokolačke kriminalne grupe Slaviši Bilincu zvanom Bili. Sumnja se da su on i Simić direktni izvršioci zločina.

Bilinac je već godinama nedostupan istražnim organima i vodi se kao nestao od 2007. godine. Kriminalac Darko Elez čak je tvrdio da je Bilinac u avgustu 2007. otet i ubijen, a da je njegovo tijelo sahranjeno na Trebeviću, što zvanično nikad nije potvrđeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.