TUZLA

Bivšem direktoru firme „Litvatrans“ godina i po zatvora, a bivšem predsjedniku Nadzornog odbora 10 mjeseci

Adil Karavdić (58) teretio za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a Salko Avdić (67) za pomaganje u izvršenju istog krivičnog djela

Kantonalni sud Tuzla. Arhiv

Piše: E. Sk. / Avaz.ba

4.11.2019

Kantonalni sud Tuzla nepravosnažno je osudio Adila Karavdića (58), bivšeg direktora firme „Litvatrans“ iz Banovića, te Salku Avdića (67), bivšeg predsjednika Nadzornog odbora ove firme.  

Prvostepenom presudom Karavdić je osuđen na godinu i po, dok je Avdić dobio deset mjeseci zatvora. 

Prema navodima iz optužnice, Karavdić se teretio za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a Avdić za pomaganje u izvršenju istog krivičnog djela.  

- U presudi je navedeno da se od Karavdića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom od skoro 33.500 KM, a od Avdića skoro 21.000 KM po pravosnažnosti presude – navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Karavdić kao bivši direktor firme i Avdić koji mu je pomogao u tome se terete da su u periodu od 2003. do 2014. godine, lično ili preko posrednika, zahtijevali od određenog broja lica da isplate novčane iznose ili predaju dionice „Litvatransa“ kako bi se ta lica ili njihovi srodnici zaposlili u ovoj firmi. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.