ZLOČIN

Prošla godina ostat će upamćena po najvećoj potjeri u poslijeratnoj BiH: Edin Gačić digao državu na noge

Gačić, koji je ranije već osuđivan zbog ubistva saborca i majke, u februaru počinio dva zločina

Zločin se dogodio u februaru prošle godine. Avaz

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

1.1.2020

Kuća u kojoj je živio Gačić - Avaz
Stotine policajaca učestvovalo u potjeri - Avaz
Gačić sahranjen u Sarajevu - Avaz
Mjesto gdje je ubijen ubica - Avaz
Edin Gačić - Avaz
+1

Potraga za pomahnitalim Edinom Gačićem, koji je ubio dvoje ljudi, među kojima i policajca, zasigurno je obilježila rubriku Crne hronike, kada je riječ o prošloj godini. 

Gačić, ranije već osuđivan zbog ubistva saborca i majke, u februaru je počinio dva zločina. Prvo je u Konjicu ubio Sauda Sultanića, a potom je tokom bijega hladnokrvno ubio i policajca Federalne uprave policije (FUP) Mahira Begića.


Rubna područja

U najvećoj poslijeratnoj potrazi na tlu BiH sudjelovale su sve policijske agencije. Glavnu riječ vodili su pripadnici Specijalne jedinice i Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo. Za spomenute policijske formacije nije bilo odmora ni danju ni noću.

- Naše patrole su svakodnevno bile na rubnim područjima općine Hadžići. Kada je 9. februara ubijen naš kolega iz Federalne uprave policije, u punom kapacitetu smo se stavili na raspolaganje. Analiziramo kompletan teren, ali i profil ubice, koji je spreman na sve – pričao je ranije za „Avaz“ Salih Tufo, komandant Jedinice za podršku u Upravi policije MUP-a KS.

Pretresao se svaki napušteni objekt u Suhodolu, Luki, Medvjedici, Košćanu, Oseniku i širem području Tarčina. Ozbiljno su provjeravali svaku dojavu. Policajcima je posao otežavala činjenica da je u tim danima potrage bilo dosta dojava građana, o njegovom kretanju, boravku na određenim lokalitetima. Policajci su svaku morali provjeriti...

Dovitljivi policajci potom su došli na ideju da formiraju timove i na devet lokaliteta na najvišim kotama, od Ivan-sedla do Osenika, formiraju promatračnice. Svaki trag u snijegu je bio bitan jer je mogao dovesti do počinioca.

Policajci su tako pratili tragove i do šume podno Košćana u blizini Aleksića i tada su krenuli u stezanje obruča oko Gačića. Za njega izlaza više nije bilo.


Imao pušku i pištolj

Ugledavši policajce, otvorio je rafalnu paljbu prema njima. Policajci su uzvratili te pogodili Gačića. Pokušali su mu pomoći, ali je već bio neutraliziran.

U desnoj ruci mu je bila automatska puška, a u lijevoj pištolj, koji je uzeo od policajca Mahira Begića nakon što ga je ubio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.