MUP USK

Epilog akcije „Bira“: Među uhapšenima i seksualni predatori

Neki migranti se sumnjiče za seksualno zlostavljanje, spolni odnos s nemoćnom osobom i iskorištavanje djece i maloljetnika koji su smješteni u ovom kampu

S današnje akcije. Avaz

Avaz.ba

11.3.2020

Policija Unsko-sanskog kantona jutros je privela desetoricu migranata koji borave u prihvatnom centru Bira zbog sumnje da su počinili teška krivična djela.  

Među njima ima i osumnjičenih za seksualno zlostavljanje, spolni odnos s nemoćnom osobom i iskorištavanje djece i maloljetnika koji su smješteni u ovom kampu.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, u centru Bira trenutno boravi oko 450 djece i maloljetnika bez pratnje. Pretres je izvršen rano jutros na osnovu saznanja o ovim dešavanjima. U akciji je pronađena veća količina oružja i opojnih sredstava, a svi privedeni će, nakon ispitivanja, biti predati postupajućem tužiocu.  

Uhapšeno 10 migranata. Avaz

- Prema određenim saznanjima, žrtve su maloljetne osobe koje su smještene u centru. Odavno imamo problem s prevelikim brojem djece i maloljetnika u ovim objektima bez roditeljske pratnje. U sve ove aktivnosti uključeni su centri za socijalni rad, tako da ćemo na neki način opreznije pristupati ovoj populaciji koja je osjetljiva kategorija - kazao je u izjavi za medije Šiljdedić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.