POZITIVNE PRIČE

Banjalučki policajci spasili život starcu koji se bacio u Vrbas

To je naša dužnost i obaveza, poručuju policajci

Predrag Javorac, Dejan Nović, Milan Marić i Njegoš Popović. O. Matavulj

Piše: O. Ma. / Avaz.ba

13.4.2020

Pripadnici Policijske uprave (PU) Banja Luka Njegoš Popović i Dejan Nović te pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Milan Marić i Predrag Javorac spasili su život Banjalučaninu N. K. (71), koji se jučer pokušao ubiti skočivši u Vrbas. 

Dramatična akcija spašavanja odigrala se oko 1:20 sati u blizini restorana "Plan B" u ulici Save Kovačevića u Banjoj Luci. Po dojavi policajci su došli do restorana, gdje im je čuvar otključao kako bi iz bašte mogli doći do vode.

- U vodi smo uočili muškarca u ležećem položaja. Čas je bio pod vodom, a potom bi došao do daha i dozivao pomoć. Njegoš je prvi skočio i ja za njim. Uz pomoć kolega iz SAJ izvukli smo ga na obalu. Počeo je da gubi svijest i da se, vjerovatno zbog hladne vode, trese, pa smo s njega isjekli odjeću kako bismo ga utoplili. Stavili smo ga u takozvani koma položaj i iz sebe je izbacio dosta vode - priča Nović.

Hrabri policajci koji su učestvovali u akciji. O. Matavulj

On kaže da je zbog nepristupačnog terena sedam policajaca moralo nositi N. K. do ulice, gdje su ga preuzeli ljekari Hitne pomoći i prevezli u bolnicu i nalazi se van životne opasnosti.

- To je bila naša dužnost i obaveza i drago mi je što je čovjek preživio - rekao je Nović, kojem je ovo treći put u karijeri da nekome spasi život, jer je i 2016. jednu ženu izvukao iz Vrbasa, a spriječio je i vješanje jedne osobe u prostorijama PU Banja Luka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.