ZABRINJAVAJUĆE

Povećan broj slučajeva nasilja u porodici u Bijeljini

Evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 39 odsto, te smanjenje broja krivičnih djela općeg kriminaliteta za 42 odsto

U 90 odsto slučajeva žrtve nasilja su žene. Ilustracija

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

28.5.2020

Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Bijeljina je zadovoljavajuće, izjavio je Žarko Ćosić, načelnik Policijske uprave Bijeljina na redovnoj konferenciji za medije, analizirajući stanje iz aprila ove godine. 

- Evidentirano je smanjenje ukupnog broja krivičnih djela za oko 39 odsto, te smanjenje broja krivičnih djela općeg kriminaliteta za 42 odsto. Na ovakve rezultate uticala je i pojava pandemije koronavirusa. U aprilu nije bilo teških krivičnih djela i krivičnih djela koja izazivaju pažnju i uznemirenost građana. Imali smo visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, u iznosu od 78 odsto. U aprilu je evidentirano za oko 30 odsto više slučajeva nasilja u porodici, u odnosu na april 2019. godine. Od prvog maja definisano je da se svi slučajevi nasilja u porodici tretiraju kao krivična djela. Sada se žene sve više odlučuju da prijavljuju takva krivična djela, a i institucije su uključene u njihovu zaštitu – kazao je Ćosić.

Žene sve češće prijavljuju zlostavljanje. Ilustracija

Prema njegovim riječima, u 90 odsto slučajeva žrtve nasilja su žene, starosne dobi od 30 do 40 godina života. U aprilu ove godine evidentirano je šest osoba muškog pola i 13 žena koje su žrtve nasilja. Žrtve najviše trpe fizičko nasilje, ali se sve više evidentira i psihičko nasilje. U aprilu je evidentirano 11 slučajeva fizičkog i sedam slučajeva psihičkog nasilja.

Ćosić je naglasio, što i praksa pokazuje, da su najčešći uzroci nasilja u porodici poremećeni međuljudski odnosi, loša materijalna situacija i alkohol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.