MOSTAR

Ko je ispalio smrtonosne hice u Božidara Cicmila

Crnogorskoj policiji poslani dokazi i tragovi s lica mjesta, ali povratnih informacija nema

S lica mjesta nakon ubistva. Avaz

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

8.6.2020

Ko je 19. oktobra 2015. godine u jutarnjim satima ispalio smrtonosne hice u Božidara Cicmila (32), crnogorskog državljanina i vlasnika firme „Moj taxi“ Mostar, u Sektoru kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu skoro pet godina nisu uspjeli otkriti.


Obračun klanova


Istragu u vezi s likvidacijom dodatno otežava to što u MUP-u HNK i Tužilaštvu već duže vrijeme čekaju na povratne informacije od policijskih organa Crne Gore.

Naime, iz MUP-a HNK su od samog početka iznosili uvjerenja o tome da je njegov ubica van BiH, odnosno da je motiv ubistva Cicmil sa sobom donio iz Crne Gore.


Nastradali Božidar Cicmil. Facebook

Također, u Crnoj Gori su se iznosile informacije da je ovaj Plužinjanin, nekadašnji crnogorski policajac koji je godinama živio u Kotoru, bio blizak kriminalnom ''škaljarskom klanu'', kao i da se obračun između ovog i ''kavačkog klana'' preselio i van Crne Gore.

Iako je, nakon niza urgencija postupajuće tužiteljice, kako nam je rečeno iz Tužilaštva HNK, održan sastanak pripadnika MUP-a HNK i crnogorske policije te su u Crnu Goru poslani dokazi i tragovi izuzeti s lica mjesta radi usporedbe s njihovom bazom podataka, ipak nikakav pomak se nije dogodio.


Otisak prsta


Najvažniji dio ovih vještačenja odnosi se na trag, odnosno, otisak prsta koji je izuzet s Cicmilovog automobila, a za koji se pretpostavlja da pripada ubici.

Cicmil je likvidiran u jutarnjim satima u klasičnoj sačekuši u garaži zgrade u kojoj je živio, u mostarskom naselju Rudnik, gdje je ustrijeljen s pet metaka iz „škorpiona“.

To jutro po Cicmila je automobilom Toyota krenuo njegov rođak Saša Brkić, državljanin Srbije, koji je u trenutku otvaranja vrata garaže začuo rafal. Vidio je Cicmila kako pada, nakon čega je vozilom krenuo prema ubici, koji ga je uspio raniti kroz otvoren prozor Toyote.


Ubica uspio pobjeći. Avaz

Sigurnosne kamere

Iako je i Brkić uspio nanijeti ozljede izvršiocu Cicmilovog ubistva, prignječivši ga automobilom uza zid podzemne garaže, ubica je uspio pobjeći. Sigurnosne kamere su ubicu, visokog oko 180 centimetara, dok je bježao s lica mjesta, uspjele snimiti, ali snimak nije bio dovoljno jasan za „skidanje“ fotografije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.