SUD BiH ODREDIO PRITVOR

Srbijanac Saša Stanković uhapšen po potjernici zbog otmice migranata

Stankovića je Viši sud u Beogradu 2017. godine pravosnažno osudio na četiri i po godine zatvora jer je, zajedno sa još tri osobe, učestvovao u otmici nekoliko migranata

O. Matavulj
24.06.2020 15:40

Državljanin Srbije priveden u Sud BiH

Foto: Ilustracija

Sud BiH odredio je privremeni pritvor Saši Stankoviću (42) iz Beograda koji je uhapšen u Kozluku na osnovu potjernice Interpola Beograd zbog krivičnog djela otmice.

- Pritvor može trajati najduže 18 dana, odnosno do 10. jula ili do nove odluke suda - navode u Sudu BiH.

Kako saznajemo Stankovića je Viši sud u Beogradu 2017. godine pravosnažno osudio na četiri i po godine zatvora jer je, zajedno sa još tri osobe, učestvovao u otmici nekoliko migranata.

Budući da je nedostupan srpskom pravosuđu za Stankovićem je raspisana međunarodna potjernica na osnovu koje je i uhapšen. 

U PU Zvornik navode da je bjegunac otkriven i uhapšen u ponedjeljak oko 12 sati.

Sporan vozač

- Prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka policijski službenici PS Kozluk zaustavili su i kontrolisali automobil BMW kojim je upravljao S. S. Izvršenim provjerama, kroz raspoložive evidencije, utvrđeno je da je za njim raspisana međunarodna potjernica od NCB Interpol Beograd - rekao je portparol PU Zvornik Miljan Bobar.

Nezvanično saznajemo da je razlog zaustavljanja bilo to što je patrola na BMW-u uočila “TT tablice”, odnosno probne registarske oznake BiH. U namjeri da provjere njihovu ispravnost, policajci su zaustavili vozila, a ispostavilo se da je sporan bio vozač.

  • Bobar: Kontroliran automobil BMV
    Bobar: Kontroliran automobil BMV Foto: Avaz

Postupak izručenja

Čim je utvrđeno da se radi o bjeguncu od srbijanskog pravosuđa, Stanković je lišen slobode. Nakon obrade, predat je u nadležnost Suda BiH radi daljnjeg postupanja.  Pred Sudom BiH jučer je pokrenut postupak izručenja Saše Stankovića pravosuđu Srbije.

Komentari

NA VRH