PREDMET ORKA

Vođa bande pljačkaša prihvatio kaznu od sedam godina zatvora

Rahman Begluk potpisao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom HNK

Detalj sa suđenja u Mostaru. Avaz

Piše: M. Smajkić/Avaz.ba

8.8.2020

Nakon što je zbog godišnjih odmora prekinuto suđenje za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama u slučaju „Orka“, prvooptuženi Rahman Begluk (32) se, kako saznajemo, početkom sedmice nagodio s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

On je u prisustvu svoga advokata Rize Tvrtkovića sklopio sporazum o priznanju krivice, kojim je, kako nam je potvrđeno, prihvatio zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina. Također, prema sporazumu koji će Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru razmatrati sljedeće sedmice, Begluku će biti oduzeti 71.000 KM koje su pronađene prilikom pretresa objekata koje je koristio, kao i automatska puška. 

Begluk je označen kao vođa grupe koja je od 2014. do septembra 2019. godine harala Hercegovinom, odnosno, terete se da su u tom periodu počinili više od 20 razbojništva i teških krađa na području Hercegovine, ali i u Kantonu Sarajevo.


Suđenje se nastavlja 24. avgusta. Avaz

Optužnicom je bilo obuhvaćeno 12 osoba, a u međuvremenu se njih osam nagodilo s Tužilaštvom.

Među onima koji su nakon sklapanja sporazuma pravomoćno osuđeni bio je i Haris Zuko (30), koji je preksinoć uhapšen u Sarajevu nakon što je za njim bila raspisana potjernica zbog pljačke zlatare na Baščaršiji.

On se zbog pljačke bankomata „UniCredit banke“ u Hadžićima nagodio za zatvorsku kaznu u trajanju od godinu, koju je, kako nam je potvrđeno, zamijenio novčanom i to u iznosu od 30.000 KM.

Suđenje će biti nastavljeno 24. avgusta, a na optuženičkim klupama su ostali Jozo Markić (36), Alen Begluk (35) i Enis Mandal (35).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.