GSS BIH

Nastavljena velika potraga za Jurom Peharom: Stotine spasilaca, dronovi i psi uključeni u češljanje terena

Pehar je nestao u ponedjeljak iz svoje kuće u Gornjem Velikom Ograđeniku

Piše: A. Ka. / Avaz.ba

21.8.2020

Sa jedne od ranijih potraga - Avaz
Sa današnje potrage - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Nestali Jure Pehar - Avaz
+2

Gorske službe spašavanja već četiri dana provode akciju potrage i spašavanja za nestalim Jurom Peharom (84) iz Gornjeg Velikog Ograđenika kod Čitluka. Potražna akcija koja je pokrenuta u utorak rano ujutro, bez prekida traje i dalje. 

Očekuje se kako će u subotu u akciji učestvovati nekoliko stotina spasilaca iz gorskih službi spašavanja iz cijele Bosne i Hercegovine te njihove kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), nekoliko potražnih timova sa psima tragačima, dronovi i specijalna vozila, lovci, mještani te ostali volonteri.

Do sada je u akciji potrage i spašavanja učestvovalo nekoliko stotina gorskih spašavatelja iz cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a potragu pomažu lovci, mještani i porodica. Gorske službe spašavanja, osim obučenih ljudskih resursa, koriste potražne timove sa psima, dronove i primjenjuju suvremene alate za vođenje potražnih akcija. Akciju vodi Žarko Pehar iz HGSS Čitluk.

Pehar je nestao u ponedjeljak iz svoje kuće u Gornjem Velikom Ograđeniku. Posljednji put viđen je u svjetlo plavoj košulji, crnim kratkim hlačama i papučama. Ukoliko neko ima bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi apeluje se da javi na dežurni broj telefona HGSS Čitluk 063 55 44 33.

Volonteri koji se žele priključti potrazi pozivaju se da se jave sutra u sedam sati u bazu potražne akcije kod škole u Blatnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.