ĆELIJA BALKANSKOG KARTELA

Na Kanarima pali Hrvati s tonom kokaina u jahti dugoj 14 metara

Hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, južno, prema obalama zapadne Afrike

Koordinirana akcija španske policije. Guardia Civil

Avaz.ba

12.9.2020

Međunarodni lanac krijumčara droge razbijen je u akciji 'Falkuša' koju je inicirala hrvatska policija i spriječila da na hrvatske ulice dođe na desetke kilograma droge, piše 24sata.hr.


Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica Hrvata.

Četrnaestmetarsku jahtu registriranu pod imenom 'Majic' u LK Dubrovnik doveli su u luku. Prema hrvatskom registru, u rubrici podaci o stvarnom vlasniku upisano je ime fizičke osobe, Jan Hju Norval Gibson (Ian Hugh) iz mjesta Blekhed u Južnoafričkoj Republici.

Oceanis 46 je tip jahte za 12 osoba, dužine je 14 metara, proizvedena u Francuskoj prije devet godina a pokreće je glavni motor od 55 kilovarat a u pogon može i na jedra. U registru se nalazi i podatak da je jahta prethodno bila registrirana pod istim imenom i u Velikoj Britaniji te Sjevernoj Irskoj.

Kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom tržištu. Guardia Civil

Pretragom jedrilice pronađeno je ukupno 980 paketa s oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, izvijestio je u subotu MUP.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura.

Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom tržištu. Akcija 'Falkuša' krenula je u februaru.

Policija je izvijestila da je 'u okviru svojih aktivnosti' prikupila inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni Hrvati.

Istražitelji su do sada utvrdili kako su hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem avgusta zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih otoka, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su organizirane kriminalne grupe, koje je angažirao kartel, na 'Majic' ukrcale kokain.


Oceanis 46 je tip jahte za 12 osoba. Guardia Civil

Koordinirano s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, policajci su u petak na šibensko-kninskom području pretražili više domova i drugih prostora kod više ljudi povezanih s uhapšenima i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta.

Drogu nisu pronašli. Istraživanje se nastavlja a usmjereno je, ističu u MUP- u, prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. 'Balkanskog kartela' koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Hrvati, Srbi i Crnogorci na dobrom su glasu kod međunarodnih narko kartela koji se bave krijumčarenjem kokaina morskim putevima, piše 24sata.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.