PRIJAVA PROTIV POČINITELJA

Haski kojeg je namjerno pregazio traktorista u Gračanici je živ, ali nepokretan

Pretpostavka je da je ili slomljena, ili teško povrijeđena kičma, karlica, ili oboje, danas ga vozimo na rentgenski pregled, rekao veterinar Avdić

Dr. Avdić koji je sinoć zbrinuo psa, bdije i jutros pored njega. H. Čalić

Piše: H. Čalić

24.11.2020

Nakon što je sinoć na društvenim mrežama objavljen snimak, kako mještanin ovog gračaničkog sela Rašljeva traktorom namjerno gazi psa na lokalnom putu, brojne su reakcije građana širom BiH. Posebno su glasna udruženja za zaštitu životinja.

Nakon objave snimka na društvenim mrežama i brojnih poziva, na lice mjesta stigla je i gračanička policija te veterinar Veterinarske stanice Gračanice.

Policija je identifikovala vinovnika ovog gnusnog čina, a riječ je o S. M. Prije toga, veterinar Nerman Avdić, doktor veterinarske medicine, brinuo se, da spasi život jadnoj životinji.

- Našao sam teško povrijeđenog psa rase haski kako potpuno nepokretan cvili. Donijeli smo ga u Veterinarsku stanicu u Gračanici i zbrinuli. Danas ga vozimo u Lukavac na rentgenski pregled. Pretpostavka je da je ili slomljena, ili teško povrijeđena kičma, karlica, ili oboje. Tek tada ćemo vidjeti šta dalje raditi - kaže dr. Avdić.

Informaciju o nemilom događaju, koji je šokirao svakog normalnog čovjeka, dobili smo i u policiji u Gračanici.

– Obavili smo uviđaj, identifikovali počinioca krivičnog djela kojeg je kantonalna tužiteljica okvalifikovala kao krivično djelo mučenje i ubijanje životinja. Mi ćemo M. S., uz izvještaj, predati Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli na dalje postupanje - rekli su iz policije.

U dva dana, dva teška slučaja mučenja i ubijanja životinja. U Petrovu je muškarac iz lovačke puške pucao na lovačkog psa jazavičara, ranio ga, a onda mu prišao i ubio ga sjekirom.

Haski iz Rašljeve je bolje prošao, ostao je živ, ali najvjerovatnije sa trajnim invaliditetom. Javnost u Gračanici i okolini, kao i javnost u Petrovu traže oštre kazne u oba slučaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.