TUŽILAŠTVO RS

Nije prihvaćeno priznanje Milenka Lakića za likvidaciju boksera

Lakić je zločin priznao u KPZ Foča, gdje izdržava 35-godišnju robiju

MIlenko Lakić Laki. Sud BiH

Piše: O. Matavulj

24.11.2020

Tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv Milenka Lakića za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, koje je nedavno priznao! 

Lakić je zločin priznao u KPZ Foča, gdje izdržava 35-godišnju robiju, u prisustvu svjedoka i advokata Duška Tomića, navodeći da je on ubio Ilića, a ne Jugoslav Eraković koji za taj zločin pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Tomić je to prijavio Tužilaštvu i uz priznanje dostavio izjave četvorice svjedoka koji potvrđuju Lakićeve navode, ali je istraga obustavljena uz obrazloženje da ne postoje osnovi sumnje da je Lakić izvršio Ilićevo ubistvo.

U naredbi o nesprovođenju istrage Tužilaštvo navodi da je detaljno razmatralo priznanje i priložene izjave svjedoka i utvrdilo da ne odgovaraju činjenicama utvrđenim u postupku protiv Erakovića.

Tomić kaže da je jedina istražna radnja, koja je po njegovoj prijavi provedena, bilo saslušanje Lakića od strane policije.


Advokat Duško Tomić. Arhiva

- Niko od svjedoka nije saslušan, već je Tužilaštvo navodno analiziralo njihove izjave. Ali navode iz izjava - da je Lakić pucao u Ilića - tužilac ne smatra relevantnim. Tužilac netačno interpretira tok postupka protiv Erakovića, tvrdeći da se Lakićev DNK profil ne podudara sa pronađenim biološkim tragovima, iako takav dokaz nije proveden - kaže Tomić.

Pojašnjava i da je jedan od razloga zbog kojeg Tužilaštvo ne prihvata Lakićevo priznanje to što u iskazu nije otkrio saučesnika u ubistvu.

- Očito je da tužilac nije postupao po odredbama ZKP RS i da neko ne želi da se utvrdi prava istina - rekao je Tomić.

Erakovićev advokat Dragiša Jokić takođe smatra da neko ne želi da se postupak protiv njegovog klijenta ponovi. Navodeći procesne greške koje su napravljene kaže da u svemu ima posla za ured disciplinskog tužioca i nadležno tužilaštvo.


Pandorina kutija

- Ako se nastavi sa očitom opstrukcijom utvrđivanja istine oko ubistva Ilića, bojim se da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju u slučaju Eraković, što ne bih volio, imajući u vidu advokatsku etiku i profesionalnu kolegijanost. Ali ako država nema sluha i časti da ispravi očitu grešku i ako moje kolege postupaju protivno pravnim ubjeđenjima i znanju, tada se postavlja pitanje, ima li ja pravo da dopustim da nevin čovjek izdržava kaznu od 18 godina za nešto što nije uradio, za račun profesionalne kolegijalnosti - ističe Jokić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.