SUD BIH

Vinko Milošević Bugarin krijumčario pola tone skanka

Osuđen za međunarodnu trgovinu drogom

Droga bila upakovana u vrećama. SIPA

Piše: B. Cerić

27.12.2020

Sud Bosne i Hercegovine osudio je na šest godina zatvoraVinka Miloševića, zvanog Bugarin, zbog šverca droge. Milošević, koji je rođen 15. januara 1960. godine u Metkoviću i nastanjen u mjestu Gabela kod Čapljine, državljanin je BiH i Hrvatske.

Skrivao drogu

Uz presudu doneseno je rješenje kojim je Bugarinu produžena mjera pritvora.

Vinko Milošević se tereti da je 2019. godine postao član organizirane grupe te se povezao s osobama s područja Crne Gore i Hrvatske radi nabavke, skladištenja i krijumčarenja marihuane iz Crne Gore, preko BiH, te dalje u Hrvatsku i na područje zemalja Evropske unije.

Optuženi je drogu, u količini od blizu 500 kilograma, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže iznos od više desetina hiljada KM, koja mu je dovezena u više navrata, skrivao, prepakivao u Gabeli te krijumčario prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Pretres kuće

U koordiniranoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Gabela”, u kojoj su učestvovali Tužilaštvo BiH i SIPA, u kući i objektima koje je koristio optuženi pronađeno je i zaplijenjeno oko 240 kilograma opojne droge.

Sam se predao

Milošević je skank krio u kanalu garaže u porodičnoj kući u Gabeli, koja se nalazi odmah uz granicu s Hrvatskom. Uhapšen je u nastavku akcije kodnog naziva “Tebra”, nakon što se poslije tri dana bijega sam predao inspektorima u Istočnom Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.