HRONOLOGIJA ZLA

Kako je psihopata digao državu na noge: Malčanski berberin je ledio krv u žilama milionima roditelja

Ninoslav Jovanović (47), zvani Malčanski berberin danas je u Višem sudu u Nišu osuđen na doživotnu robiju, zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje djevojčice

Korišteni svi sigurnosni resursi da se psihopata pronađe. Agencije

Piše: A. Aljimi

5.1.2021

Ninoslav Jovanović (47), zvani Malčanski berberin danas je u Višem sudu u Nišu osuđen na doživotnu robiju, a što je prva kapitalna kazna najstrožije vrste ako se izuzme ukidanje smrtne kazne.

Malčanski berberin život će provesti iza rešetaka, a psihopatologaja koju je nosio ovaj slučaj izazivao je jezu među roditeljima diljem Balkana.

Naime, radi se o višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela koji je imao fiksaciju na maloljetnice koje je šišao na ćelavo i sesksualno zlostavljao, a zbog čega je i ranije bio u zatvoru.


Panika među roditeljima

Jovanović je oteo dvanaestogodišnju djevojčicu Moniku Karimanović te se s njom skrivao po napuštanim kućama i gudurama u okolini Niša.

Ovaj višestruki silovatelj i pedofil bukvalno je podigao na noge kompletana sigurnosni aparat Srbije koja je na teren poslala više od 800 ljudi pod oružjem da bi ga pronašli i uhapsili.

Među njima su bile stotine policajaca, dobrovoljaca, lovaca, radioamatera i svih drugih koji su detaljno češljali svrljiški i knjaževački kraj.

Inače, dvanaestogodišnju Moniku posljednji put su tog 20. decembra zabilježile sigurnosne kamere jedne firme na ulasku u naselje Brzi Brod, kuda je svakodnevno išla u školu. Zatim joj se u 7:28 sati gubi svaki trag.


Jedna od najopsežnijih potraga u Srbiji. Agencije

Djevojčicini roditelji shvatili su da se nešto neobično događa kada se tog dana nije vratila kući. Pozvali su školu, gdje im je rečeno da uopće nije bila na nastavi, a onda su odjurili ka policiji. Tog dana za njih je počeo pravi pakao.

Četvrtog dana potrage posumnjalo se da je djevojčica oteta. Provjerom je utvrđeno da Ninoslava Jovanovića, osuđivanog silovatelja i pedofila, četiri mjeseca nema kod kuće, te je sumnja odmah pala na njega. Utvrđeno je i da je nestao automobil njegove sestre. Više stotina policajaca sjatilo se u malčanski kraj kako bi krenuli u organiziranu potragu za djetetom.


Pretraživane napuštene kuće

U potragu su se uključile gotovo sve jedinice kojima je MUP Srbije raspolagao, pa čak i vojna policija. Pretraživao se svaki pedalj svrljiškog i knjaževačkog kraja. Okolna zabačena sela u brdima detaljno su češljana, a policiji je otežavalo to što se u ovom dijelu Srbije nalazi veliki broj napuštenih kuća, vikendica i drugih objekata, koje je trebalo pretražiti. Kao vodiči korišteni su civili koji dobro poznaju taj dio Srbije. 

Dignuta i vojna policija. Agencije

Na gotovo 150 metara od Malčanske petlje pronađen je prvi trag koji je nesumnjivo ukazivao na to da je djevojčica oteta i da je s Malčanskim berberinom. To je bio njen školski ruksak, pronađen u improviziranoj zemunici u kojoj su boravili. Pronađeni su i ostaci hrane.

Onda je u selu Orešac, u napuštenoj kući Jovanovićevog rođaka, pronađena odsječena kosa i biološki tragovi koji su pokazali da se tu skrivao. Vlasnik kuće ispričao je da je Jovanović ranije boravio u njoj i da je odlično znao da u okolini nema komšija koji bi ga mogli uočiti.


Pretraživane napuštene kuće i vikendice. Agencije

U potragu su prvi put uključene termovizijske kamere kojima je skeniran teren. Psi tragači su zatim pretraživali područje, a iz zraka su cijelu akciju nadgledali dronovi i helikopteri. Zbog nepristupačnog terena policija je dovezla i kvadove.

Uspio pobjeći

Konačno, devetog dana potrage, u selu Pasjača, u napuštenoj vikendici pronađena je dvanaestogodišnja djevojčica. Inače, to je selo odakle je rodom majka Jovanovića, a dijete je odmah predato Hitnoj pomoći. Malčanski berberin uspio je i tada da pobjegne policiji.

Djevojčica je uz pratnju policije, sanitetom Hitne pomoći dovedena u niški Klinički centar. Iako ošišana i iscrpljena od višednevnog hoda kroz šume, bila je sretna što je konačno sa svojima. I dalje se nalazi u bolnici, a prema informacijama do kojih je Blic došao, u stabilnom je stanju.

U međuvremenu, dok se cijeli region radovao Monikinom pronalasku, spasilačke i policijske jedinice nastavile su da tragaju za Jovanovićem. Mještani sela kroz koje je bježao strahovali su za svoju djecu.


Istražitelji u skrovištu pronašli kosu i biološke tragove. Agencije

Mještani Malče 5. januara javili su policiji da je Jovanović viđen u Malči. U svom dvorištu su ga zatekli Petar Cekić i njegova supruga, ali im je bjegunac pobjegao uprkos tome što je Cekić krenuo za njim i jednom ga udario metlom.

Nešto kasnije, pronađen je na groblju u Malči, u dobro maskiranoj rupi koju je prethodno iskopao, a onda i kamuflirao lišćem i granjem. Očevici su ispričali da je rupa bila toliko dobro sakrivena da je mogla biti uočena tek iz neposredne blizine.

Jovanovićevo skrovište okružili su policajci. On je, kako je saopćeno, odmah legao na zemlju i nije se opirao hapšenju. Ispričao je da nije jeo nekoliko dana, a na saslušanju je do detalja opisao kako je navodno odlučio da otme djevojčicu tog dana kada je sreo, predstavljajući se kao električar koji radi u njenoj školi i pozivajući je da krene s njim do tamo.

Podsjetimo, roditelji i rođaci Jovanovića više puta su u izjavama za medije govorili kako strepe za sigurnost djevojčice, jer odlično poznaju Ninoslava.

Suđenje je bilo mučno i dugotrajno, a posebno potresno je bilo svjedočenje zlostavljane djevojčice.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.