SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Pet godina traže istinu: Šta će večeras kazati Muriz Memić

Do danas nije razjašnjeno kako je Dženan Memić u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške povrede od kojih će preminuti 15. februara

A. Ka.

Muriz Memić

Foto: Avaz


U februaru 2021. godine navršit će se pet godina od smrti mladića Dženana Memića

Do danas nije razjašnjeno kako je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio teške povrede od kojih će preminuti 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Dva sudska postupka, dvije oslobađajuće presude, živi svjedok događaja te kobne noći, dokazi koji su upućivali da se nije dogodila saobraćajna nesreća niti da je mogao dobiti takvu povredu glave i da ga je udarilo vozilo, nisu dovela do istine niti do povlačenja optužnice. Porodica Memić zahtijevala je od Tužilaštva KS da povuče optužnicu.

Krajem novembra na Vrhovnom sudu FBiH održana je sjednica vijeća na kojoj je iznesena žalba na drugu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću. Iako se odluka očekivala već do kraja 2020. godine to se nije dogodilo. Odluka može biti dvojaka ili da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Porodica Memić nije mogla organizirati ni protestna okupljanja zbog epidemioloških mjera. Ali večeras će se putem društvenih mreža obratiti otac ubijenog mladića Muriz Memić koji će govoriti o borbi proteklih pet godina, ali i pravosuđu koje je palo na ispitu pravde i morala u ovom slučaju.

Više o temi Dženan Memić

NA VRH

Podijeli članak na