NA LICU MJESTA

Avazova patrola / Mokrenje platio 200 KM: Svi p*****, ja jednom i, eto...

Mladić se pravdao da u ugostiteljskom objektu ima samo jedan toalet

Almir Kapo
Piše: Almir Kapo

Ekipa “Avaza” proteklog vikenda bila je u noćnoj smjeni s pripadnicima Jedinice žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo. Za razliku od naših ranijih posjeta, ovog puta polazna tačka i otprema smjene bila je u Policijskoj stanici Istočna Ilidža. 

Novi objekt

Radi se o novom objektu, koji je nedavno otvoren. Posjeduje sve što bi jedna moderna stanica trebala imati, od videonadzora do prostorije za zadržavanje. Vođa tima u prostoriji za sastanke prezentirao je zadatke policajcima i već smo u marici. Obilazimo parkinge, Azilantski centar, prostore ispred ugostiteljskih objekata... Treba reći da u Republici Srpskoj nema ograničenja kretanja, kao što je to slučaj u Federaciji BiH. Međutim, rad ugostiteljskih objekata je ograničen do 22 sata.

Kada se činilo da će to biti još jedna noć bez posla za policajce, naši domaćini i potpisnik ovih redova ostali su u šoku - uočen je mladić kako mokri u centru Lukavice, tik uz stambenu zgradu! Policajci otvaraju prozor i naređuju mladiću da stane, jer je već završavao “posao”.

- Samo me nemojte snimati i objaviti ime – molio je mladić policajce kada je ugledao kamere “Avaza” i nastavlja:

- Svi p*****. Ja jednom i, evo, nije problem, platit ću kaznu. Druže, samo jedan toalet u kafani, nisam izdržao, nisam jeo, a popio dvije pive - pravdao se mladić.

Dva punkta

Policajci mu govore da njegov potez nije uredu, jer se radi o frekventnom mjestu, gdje prolazi dosta djece i ženskih osoba.

Žandarmerija poziva kolege koji ostaju s mladićem te su ga, kako su nam kazali, „počastili“ prekršajnim nalogom od 200 KM zbog mokrenja na javnom mjestu.

Tokom našeg boravka policajci su napravili tri punkta, jedan od njih bio je na ulazu u Lukavicu. Zaustavljaju vozača terenca. Na standardno pitanje ima li hladno ili vatreno oružje, odgovara “da ima pištolj”. Žandarmerija, koja prilikom zaustavljanja vozila uvijek stoji u formaciji tako da je automobil opkoljen, na dodatnom je oprezu.

Vozač vadi pištolj iza pasa i govori da ima urednu dozvolu za nošenje oružja. Međutim, ima jedan problem - okvir se nalazi u oružju, što nije dozvoljeno.

Policajci su, na koncu, upozorili vozača.

Obilazak puta za Trebević

Višesatno patroliranje okončali smo obilaskom puta za Trebević. U ranijem periodu bilo je nekoliko razbojništava, a na meti su bili i turisti. Interesantno je da plato Trebevića pripada njihovim kolegama s Pala, pa smo tako bili ograničeni s kretanjem. I ovog puta, kao i prilikom kontrole na desetine vozila, sve je prošlo uredno.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na