SLUČAJ DAVID DRAGIČEVIĆ

Suđenje dvojici inspektora banjalučke policije “nije hitne prirode”

Kriminalistički inspektori Policijske uprave Banja Luka Zoran Bošnjak i Mikica Marijanac optuženi da su sakrili bokserice Davida Dragičevića

Ad. A / Birn

David Dragičević: Nerasvjetljena smrt

Foto: Arhiva


Osnovni sud u Banjoj Luci, dvije godine nakon podizanja optužnice, nije zakazao početak suđenja kriminalističkim inspektorima Policijske uprave Banja Luka Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu. Obojica su se izjasnili da nisu krivi, a terete se da su bacili bokserice ubijenog Davida Dragičevića. Sud u Banjoj Luci tvrdi da predmet nije hitne prirode, piše Birn.

Nakon što je protiv dvojice krim-tehničara podignuta, a zatim i potvrđena optužnica i nakon što su se optuženi u decembru 2018. i januaru 2019. godine izjasnili da nisu krivi, Osnovni sud u Banjoj Luci nije imao aktivnosti u ovom predmetu. U ovom sudu potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine da predmet još nije zakazan. Navode da postoji mogućnost da konačno počne rad po tom predmetu i da se on nalazi u planu rješavanja starih predmeta za 2021. godinu, koji je nedavno formiran.

Zakonska obaveza

-Postoji objektivna mogućnost za zakazivanje ovog konkretnog predmeta u skorijem roku. Pri tome, treba istaći da konkretan predmet nije predmet ‘hitne prirode’, dok je zakonska obaveza za prioritetno rješavanje predmeta kojima prijeti zastara i onih koji se nalaze na naprijed navedenom Planu rješavanja za tekuću godinu”, navode iz Suda, uz objašnjenje da će postupajuće sudije hitno, odnosno prema hronološkom redu, uzeti u rad takve predmete i riješiti ih u skladu sa zakonom – kažu iz suda.

Građani i aktivisti koji prate slučaj “Dragičević” i koji gotovo tri godine traže da budu otkrivena imena ubica, upozoravaju da bi moglo da dođe do zastare u ovom predmetu. Za krivično djelo koje je dvojici inspektora stavljeno na teret može se izreći kazna do tri godine zatvora.

Advokat Milan Malešević pojašnjava da zastara može da nastupi ukoliko suđenje ne počne u roku od tri godine od izvršenja krivičnog djela za koje se optuženi tereti ukoliko predviđena kazna nije veća od tri godine zatvora.

-Ukoliko suđenje počne u roku od tri godine, zastara ne može da nastupi, ali suđenje onda mora da bude do kraja završeno u naredne tri godine-pojašnjava Malešević.

-Nevjerovatno je postupanje Osnovnog suda u Banjaluci u vezi sa ovim predmetom koji bi nesumnjivo mogao doprinijeti otkrivanju istine u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića”- kaže za BIRN BiH Ozren Perduv iz neformalne grupe “Pravda za Davida”, te dodaje:

Uznemirenje javnosti

-Zbog velikog uznemirenja šire javnosti, koje traje gotovo tri godine, i zbog velikog nepovjerenja građana u pravosuđe, smatram da je ovaj predmet i te kako hitan. Poražavajuće je da je optužnica potvrđena u septembru 2018. godine i da do danas, nakon dvije i po godine od potvrđivanja, Osnovni sud apsolutno ništa ne preduzima. Da stvar bude gora, ukoliko Osnovni sud nastavi sa neradom po ovom predmetu, doći će i do zastare, što je nedopustivo.

Novinarka iz Banje Luke Danina Rakita smatra da je sporost u radu pravosuđa generalno problem u Republici Srpskoj, da konkretno Osnovni sud u Banjoj Luci, pogotovo u posljednje vrijeme, jeste zatrpan brojnim predmetima i prekršajnim prijavama koje protiv građana piše policija, a građani traže sudsko odlučivanje, ali da jeste zanimljivo što se konkretan predmet približio datumu kada nastupa zastara.

-Nije dobra poruka da se sa predmetom koji jeste pod posebnom pažnjom javnosti i u Banjaluci, ali i BiH i regionu, ovoliko odugovlači. Naročito jer cjelokupna javnost sve vrijeme u posljednje tri godine očekuje odgovore na pitanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića-kaže Rakita.

Spriječavanje dokazivanja

Okružno tužilaštvo Banja Luka je u septembru 2018. godine podiglo optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banja Luka Zorana Bošnjaka i Mikice Marijanca zbog krivičnog djela sprečavanja dokazivanja u istrazi ubistva Dragičevića. Bokserice ubijenog Davida Dragičevića nestale su nakon što je kompletna odjeća sa beživotnog tijela ubijenog mladića iz Zavoda za sudsku medicinu RS-a odnesena na sušenje u Policijsku upravu Banja Luka.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo beživotno tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Prvobitna istraga utvrdila je da je smrt nastala utapanjem bez elemenata krivičnog djela. Tri mjeseca kasnije, banjalučko Okružno tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubistva Davida Dragičevića. Istraga za sada nije otkrila počinioce.

NA VRH

Podijeli članak na