TAJNO GA PRATILI

Krijumčario kokain u Hrvatsku, družio se s Fidelovim bratom, a pao u Kostariki

Njegova desna ruka Nikola Katić pravosnažno je osuđen na 10 godina zatvora

A. K.
  • Mike Aničić

    Mike Aničić

    Foto: Arhiva


Mike Aničić osuđen je na 13 godina zatvora, jer je avionima s Bahama krijumčario kokain u Hrvatsku, koja je za njim raspisala potjernicu.

Nakon što su ga pola godine pratili, kostarikanski policajci uhapsili su kanadskog Hrvata Miroslava Mikea Aničića (45) ispred njegove kuće u mjestu Boca de Arenal na sjeveru Kostarike.

Učinili su to na zahtjev Hrvatske, koja je za njim izdala nalog za hapšenje i raspisala potjernicu. On je u septembru 2018. pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja najmanje 170 kilograma kokaina pa će u pritvoru čekati odluku o izručenju kostarikanskog suda. Aničić je uhapšen u policijskoj akciji "Spiderweb 2011". Nakon što je u Kanadi upao u poslovne probleme, došao je u Hrvatsku i odlučio se posvetiti karijeri međunarodnog dilera. Nije htio raditi na malo pa je okupio ekipu koja je s njim organizirala krijumčarenje kokaina avionima s Bahama.

Prvu pošiljku rasprodao i dilerima iz BiH

Prva pošiljka, a riječ je bila o 74 kilograma kokaina koje je Aničić s Nikolom Katićem već 21. januara 2011. godine privatnim avionom dovezao u Zagreb, zahvaljujući Simi Čančaru i njegovim vezama, rasprodana je dilerima iz Zagreba, Istre, Dalmacije, Slovenije, Srbije, BiH i Španije.

Potom su na Bahamima kupili 101 kilogram kokaina, vrijedan 3,2 miliona eura. Strpali su ga u avion i doletjeli u Stuttgart. Drogu su u četiri kofera prebacili u Mercedes, u kojem su se 12. aprila 2011. godine Aničić i njegova tadašnja djevojka Marina Gašpar uputili u Hrvatsku. Uhapsili su ih u Austriji u mjestu St. Niclas. U četiri kofera u gepeku bio je 101 kilogram kokaina 75-postotne čistoće, piše portal 24 sata.hr.

- Lično sam upoznao Raula Castra, brata kubanskog predsjednika Fidela. Upoznao sam i bivšeg predsjednika Venezuele Huga Chaveza te panamskog ministra finansija, kojem se ne mogu sjetiti imena, a sa svim tim osobama upoznao me moj poslovni partner David Molina. Molina je izuzetno sposoban poslovni čovjek, a nikad se nije bavio trgovinom kokaina ili bilo kakvim ilegalnim poslovima. Molina je kum jednog od najbogatijih ljudi na svijetu Carlosa Slima, no David Molina s kojim sam ja poslovao, nije onaj David Molina čiju je sliku poslala policija - ispričao je u svojoj odbrani Aničić, koji je zbog maksimalne kazne prije objave presude napustio Hrvatsku.

Kokain se prevozi u jedrilicama i jahtama

Njegova desna ruka Nikola Katić pravosnažno je osuđen na 10 godina zatvora. No, i on je odlučio izbjeći dugogodišnji boravak u Lepoglavi pa je pobjegao iz zemlje. I on je, kao i Aničić, zbog ukidanja istražnog zatvora, pušten na slobodu. I za njim je bila raspisana potjernica te je u decembru 2019. uhapšen u Gibraltaru zbog krijumčarenja 155 kilograma kokaina vrijednog devet milijuna funti. Hrvatska je zatražila njegovo izručenje.

Osim u avionima, Hrvati kokain na veliko dovoze i u jedrilicama, teretnim brodovima, jahtama... Grupi uhapšenoj još u maju 2012. u međunarodnoj akciji "Jadera" suđenje još nije ni počelo.

Drogu mazali kafom

Akcija je dobila ime po latinskom imenu za Zadar s obzirom na to da je cijela operacija krijumčarenja kokaina na karipsko-hrvatskoj ruti vođena upravo iz Zadra, a i troje Zadrana na Karibima je palo sa 174 kilograma kokaina. Akcija "Jadera" pokrenuta je u oktobru 2011. godine nakon prvih informacija o organiziranoj grupi krijumčara koje su prikupile hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija i PNUSKOK. Normalno, poslije je bila uključena i DEA. 

Osumnjičene su više mjeseci tajno pratili, prisluškivali i snimali. U aprilu 2012. Zlatko Ugarković Patak iz Zadra otputovao je u Dominikansku Republiku, gdje je, prema saznanjima istražitelja, s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Parra Florentinom dogovorio isporuku kokaina vrijednog osam miliona eura. Drogu, koja je stigla iz Venezuele, prekrcali su na moru, a kako bi zavarali policijske pse, pakete s kokainom premazali su mješavinom senfa i kafe te sakrili u duplom dnu hrvatske jedrilice. No, čim su isplovili iz teritorijalnih voda Dominikanske Republike i ušli u vode karipskog otoka Martinika, presrela ih je policija.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na