NA LICU MJESTA

Sead Tabaković, bombaš s Grdonja, danas u sudnici: Heroj! Osudite me na 100 godina!

Nakon sjednice sutkinja Općinskog suda u Sarajevu odredila jednomjesečni pritvor Tabakoviću

Borka Cerić

Advokat Edis Mustafić i Sead Tabaković

Foto: B. Cerić


Osumnjičen za više krivičnih djela

Inače na početku današnje sjednice na kojoj je razmatran prijedlog za pritvor, Tabaković se ponašao kao osoba koja baš i nije do kraja svjesna gdje se nalazi i šta mu se stavlja na teret. Vrlo rado je prihvatio da se fotografira.

- Heroj - uzviknuo je Tabaković i podigao palčeve te dopustio da se fotografira.

Tabaković je jedva davao svoje lične podatke koje mu je na kraju sutkinja pročitala.

Tužiteljica Selma Peco nije posebno obrazlagala prijedlog kojim se Tabakoviću na teret stavljaju krivična djela izazivanje opće opasnosti, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, oštećenje tuđe stvari i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari.

  • Tabaković u sudnici: Podigao palčeve

    Tabaković u sudnici: Podigao palčeve

    Foto: B. Cerić


Sarajevski advokat Edis Mustafić koji zastupa Tabakovića, tražio je da se prijedlog odbije i Tabaković pusti na slobodu. Mustafić je između ostalog kazao da svi dokazi još nisu izvještačeni, te još nije utvrđeno radi li se o improviziranom pištolju ili o pravom vatrenom oružju.

Napomenu je da je riječ o stopostotnom invalidu koji u sudnici ne može da ustane, te da je vidno pod šokom što će ustanoviti, kako je istakao, medicinske ustanove u narednom periodu.

Na pitanje sutkinje da li se slaže s onim što je rekao advokat, Tabaković je nepovezano izgovorio nekoliko rečenica:

Njegovi komšije u strahu

- Naravno. Stavi mi sedam mjeseci. Ja 20 godina nikuda nisam izašao napolje. Osudite me na 100 godina - kazao je Tabaković.

Prilikom hapšenja Tabaković je imao jednu ručnu bombu, jedan ručno pravljeni pištolj i dva komada metaka za lovačko naoružanje, a pretresom kuće pronađena je jedna improvizirana eksplozivna naprava i 10 komada metaka-patrona za lovačko oružje. Njegovi komšije su u strahu nakon dešavanja u subotu i samo pukom srećom, oni i policajci nisu povrijeđeni u eksploziji bombe.

Poznato je da je Tabaković prije nekoliko godina privođen zbog miniranjua predajnika na Grdonju tvrdeći da se nalazi na njegovom posjedu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na