KRIMINAL

Lažni kladioničari reklamirali se preko Facebook i Instagram profila srbijanskih starleta i pjevačica?

Sumnja se i da su se lažni kladioničari reklamirali preko pojedinih poznatih ličnosti tako što bi im navodno plaćali da na Instagram okače njihov profil, kaže izvor iz istrage

Policija provjerava povezanost estradnjaka s prevarantima. Kurir

Ad. A. / Kurir

31.3.2021

Devet osoba je uhapšeno u policijskoj akciji Republike Srpske pod nazivom "Vektor" zbog sumnje da su preko Facebooka i Instagrama prevarili na stotine ljudi, među kojima ima i državljana Srbije, navodeći ih da im uplaćuju novac za klađenje, piše Kurir.

Policija provjerava da li uhapšena grupa eventualno stoji i iza profila za klađenje, koje su svojevremeno „reklamirale“ brojne poznate ličnosti iz Srbije kao što su pjevačice Ljupka Stević, Teodora Džehverović, Anabela, ali i pjevač Sloba Radanović, zatim rijaliti učesnice i starlete Stanija Dobrojević, Maja Marinković, Ana Korać, Luna Đogani i drugi.

- Sumnja se da su uhapšeni pravili lažne profile na društvenim mrežama putem kojih su varali građane iz čitavog regiona, pa i šire, govoreći im da imaju informacije o namještenim sportskim utakmicama. Vjerujući im, građani su im slali novac, a prevaranti su na ovaj način zaradili više desetina hiljada eura. Sumnja se i da su se lažni kladioničari reklamirali preko pojedinih poznatih ličnosti tako što bi im navodno plaćali da na Instagram okače njihov profil. Cilj im je bio da preko poznatih pjevača, starleta i rijaliti zvezda, koji imaju na stotine hiljada pratilaca, namame što više lakovernih ljudi - kaže izvor iz istrage za Kurir.

Kuriru se u oktobru prošle godine javila prevarena žena iz Slovenije i objasnila modus operandi ovih prevaranata.

- U pitanju je osoba koja navodno sarađuje sa ljudima koji namještaju mečeve druge i treće lige u fudbalu. Kvote su uglavnom oko 30, igraju se prelazi, tako da ako uložite 100 eura, dobijete 3.000. Svi prevareni s kojima sam u kontaktu rekli su mi da su upravo preko svojih idola vidjeli ovu reklamu. Mnogi su vjerovali čim su vidjeli da ga reklamiraju Kija, Sloba, Ljupka ili Teodora - ispričala je tada T. S.

Kako je objasnila, nakon što je vidjela reklamu na Instagramu, kontaktirala je profil i uplatila 500 eura.

- Ubrzo su mi čestitali porukom i rekli da sam zaradila 7.000 eura. Potom su mi rekli kako mi kurir šalje novac, ali da prije toga ja moram njima da pošaljem 500 eura za prolaz. Bilo mi je čudno što ne uzmu taj novac od mog dobitka, ali pravdali su se kako je taj novac zapečaćen i kako kurir ne smije da ga dira. Naravno, nisam dalje uplaćivala jer sam shvatila da sam prevarena - ispričala je žrtva prevare i dodala da ju je taj profil blokirao kad je otkrila da se radi o kriminalu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.