NEGATIVAN RAZVOJ DOGAĐAJA

Pokrenuta rasprava o ograničavanju useljavanja: Skoro polovinu zločina u Njemačkoj počinili stranci

Broj krivičnih djela počinjenih u Njemačkoj 2023. porastao je u poredbi s 2022. za 5,5 posto na 5,94 miliona djela

Loše brojke u Njemačkoj. MOZ.de

E. Ć.

8.4.2024

U Njemačkoj se ponovo pokrenula rasprava o potrebi ograničavanja migracija nakon podatka da je stopa kriminaliteta među stranim stanovništvom značajno porasla u odnosu na prošlu godinu.

- Ovaj vrlo negativni razvoj događaja pokazuje koliko je napeta situacija s integracijom stranaca i zato nam je hitno potrebna gornja godišnja granica broja useljenika - rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Saske Armin Šuster (Schuster, Kršćansko-demokratska unija CDU).

Traže obrat u migracijskog politici

Portparol zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Aleksander Throm (Alexander) traži od kancelara Olafa Šolca (Scholz) obrat kada je u pitanju migracijska politika.

- Kada govorimo u useljavanju izbjeglica moramo govoriti i o useljavanju onih koji ovamo dolaze zbog siromaštva a osim toga mnogi useljenici u Njemačku dolaze i s iskustvima povezanim s nasiljem i kriminalom u zemljama porijekla - rekao je on.

Kako je u nedjelju prenio dnevnik Welt am Sonntag, broj krivičnih djela počinjenih u Njemačkoj 2023. porastao je u poredbi s 2022. za 5,5 posto na 5,94 miliona djela. Krivična djela povezana s nasiljem su porasla na rekordnih 215.000.

Opozicioni političari naročito ukazuju na činjenicu da su 41 posto svih kaznenih djela počinitelji stranci, tj. osobe bez njemačkog državljanstva uprkos činjenici da ova grupa građana čini 15 posto u ukupnom broju stanovnika.

Zeleni su ukazali na to kako stranci koji dolaze u Njemačku nadprosječno često žive u siromaštvu pa se time objašnjava i viša stopa kriminaliteta.

Najveći problem u zemlji

Tema kriminaliteta među strancima je jedna od centralnih predizbornih tema desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) na predstojećim izborima za Evropski parlament te parlamente nekoliko njemačkih saveznih pokrajina.

U ispitivanjima javnog mnijenja, građani Njemačke već duže vrijeme nekontroliranu migraciju navode kao najveći problem u zemlji.

Inače, prošle godine tzv. neregulirana migracija dosegla je rekordne vrijednosti iz godina izbjegličke krize 2015./2016.

Prošle godine je podneseno 350.000 zahtjeva za političkim azilom u Njemačkoj što je 50 posto više nego 2022., prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.