AKCIJA "APERKAT"

Predložen jednomjesečni pritvor za Senata Kilerdžija i njegovog sina Tanera

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za Džanera Kilerdžija i Nermina Šabanovića predložilo mjere zabrane

Privođenje uhapšenih u akciji "Aperkat". L. Memčić

Piše: B. C.

23.6.2021

Tužlaštvo Kantona Sarajevo uputilo je prijedlog Kantonalnom sudu Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora Senatu Kilerdžiju i njegovom sinu Taneru.

Prema riječima Azre Bavčić, portparola Tužilaštva KS, pritvor je za dvojicu osumnjičenih predložen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Za Džanera Kilerdžija i Nermina Šabanovića predložene su mjere zabrane.  

Svi oni uhapšeni su u nastavku akcije FUP-a kodnog naziva "Aperkat".


Prema dosadašnjim rezultatima istrage, osumnjičeni su od početka 2019. godine do hapšenja djelovali kao udružena kriminalna grupa te su stekli veću količinu novca od nezakonitih aktivnosti. Između ostalog otac i sinovi Kilerdži od amfetaminskog ulja su proizvodili drogu koju su u većim količinama prodavali dilerima na području Kantona Sarajevo, a koji su je dalje distribuirali narkomanima na ulici.

Sumnjiče se i da su krivotvorili vozačke dozvole i lične karte, nezakonito trgovali automobilima, posuđivali novac na kamatu te lažirali dokumentaciju za dobivanje kredita. Prilikom pretresa pronađena je droga, oružje i municija, veća količina krivotvorenih dokumenata, te jedna bomba. Istražitelji su također oduzeli i nekoliko mobitela koji su poslati na vještačenje.

Inače, hapšenju je prethodila višemjesečna istraga Federalne uprave policije i sarajevskog tužilaštva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.