OTKRIVAMO

U akciji "Phoenix" uhapšena narkogrupa Ferde Gazibarića

Osim Gazibarića, privedeni su i Zoran Čeko, Goran Jurišić, Nenad Biljaka i Šemsudin Varupa

Čeko i Gazibarić: Ranije privođeni zbog droge. Avaz

Piše: B. C.

13.7.2021

U akciji FUP-a kodnog naziva "Phoenix" na području općina Novi Travnik, Nova Bila i Vitez , uhapšeni su Zoran Čeko (59), Ferald Gučanin Gazibarić Ferdo (50), Goran Jurišić (43), Nenad Biljaka (45) i Šemsudin Varupa (58). Osumnjičeni su odranije poznati policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela.

Ferald Gučanin Gazibarić zvani Ferdo iz Travnika, nastanjen u Novoj Biloj, državljanin BiH i Republike Hrvatske, privođen je 2014. godine, prema nalogu Tužilaštva BiH, a zbog razbojništva i ubistva državljanke Austrije Elizabete F. (86). Privođen je i zbog organiziranog kriminala, preprodaje droge, oružja, zelenaštva, šverca visokotarifne robe i tekstila, a 2016. i zbog pucnjave.


Zoran Čeko iz Travnika u Hrvatskoj je 2008. godine osuđen na 11 godina zatvora zbog šverca 6,65 kilograma kokaina. Hrvatska policija je 2007. godine na graničnom prijelazu Macelj u BMW-u Zorana Čeke pronašla skriveni kokain koji je prevozio iz Njemačke u Sarajevo. Čeko ima državljanstvo BiH i Hrvatske.

U akciji su danas prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti određena količina materija koje svojim izgledom asociraju na kokain, amfetamin, kanabis te određena količina oružja, municije, kao i drugi predmeti koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.