BANJA LUKA

Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Mujkića: Divljačkom vožnjom usmrtio 13-godišnje dijete

Mujkić je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, što je najveća kazna koju je Okružni sud u Banjoj Luci ikada izrekao za saobraćajnu nesreću

Mujkić u sudnici s braniocem. Arhiva

Piše: O. Matavulj

13.8.2021

Tužilaštvo RS zatražilo je od Vrhovnog suda RS da izrekne strožiju kaznu Nisvetu Mujkiću (26) za izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Vanja Rudić (13) iz Prnjavora.


Neadekvatna kazna

Mujkić je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, što je najveća kazna koju je Okružni sud u Banjoj Luci ikada izrekao za saobraćajnu nesreću. Tužilaštvo u žalbi navodi da je neadekvatna i da treba biti bliža zakonskom maksimumu od 15 godina zatvora. Mujkićev branilac Aleksandar Jokić u žalbi je istakao da je kazna prestroga, te da treba biti blaže kažnjen.


Golf kojim je djevojčica pregažena. Arhiva

Tužilac Svjetlana Brković pojasnila je da se Okružno tužilaštvo žalilo po tri osnova. Zbog bitne povrede krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i preniske kazne.

- Podržavamo žalbu Okružnog tužilaštva, iako postoji dilema za prva dva razloga. Ukoliko ih sud prihvati presudu treba ukinuti i vratiti na novo suđenje - rekla je Brković, ističući da je Mujkić vozio nasilnički i objesno, a stradalo je 13-godišnje dijete koje čak nije ni bilo na kolovozu.


Vozio drogiran

Aleksandar Jokić je podsjetio sudsko vijeće da je Mujkić priznao krivicu, te da nije želio da dođe do nesreće.

- Ne samo da nije imao namjeru da, kako tvrdi tužilac, počini nesreću, već se on i kaje zbog svega. Neosuđivan je i mlad, a to sve trebaju biti olakšavajuće okolnosti. Djelo je počinio iz nehata, a ne iz eventualnog umišljaja kako se navodi u presudi - rekao je Jokić.


Rudić: Brutalno prekinuto djetinstvo. Arhiva

Ukazao je i da tužilaštvo u žalbi navodi da je Mujkić vozio drogiran, iako se to ne navodi u optužnici, dok se iz dokaza tužilaštva vidi da nije imao narkotika u krvi.

Prema prvostepenoj presudi Mujkić je 10. oktobra prošle godine automobilom Golfom udario i usmrtio Vanju Rudić u centru Prnjavora, dok je stajala na trotoaru čekajući oca. Vozio je pijan sa 2,01 promila alkohola i to nasilničkog vožnjom od najmanje 105,6 kilometara na sat, gdje je brzina ograničena do 40 kilometara na sat. Prethodno je u kafani bio s prijateljem i insistirao je da vozi, kada su krenuli u drugu kafanu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.