TUŽILAŠTVO ZDK

Optužena žena iz Maglaja: Golfom udarila u kamion, poginuo njen suvozač

Nesreću izazvala neopreznim uključenjem na magistralni put u Matuzićima

Nesreća se desila u aprilu ove godine. Ilustracija

Piše: B. Cerić

20.8.2021

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Stojke Mićić iz Maglaja zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa počinjenog iz nehata. Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tešanj.


Iznenadna prepreka

Ona je, prema navodima iz optužnice, 22. aprila ove godine u 7.57 sati na području općine Doboj-Jug, upravljajući Golfom u pravcu Maglaja, ugrozila javni promet tako što je vozila neoprezno.

Prilikom uključenja na magistralnu cestu M-4 Doboj – Teslić, u mjestu Matuzići, nije se uvjerila da to može obaviti bez opasnosti te je, iako je morala stati na saobraćajni znak „Stop“, oduzela pravo prvenstva teretnom vozilu Mercedes, koje se kretalo u pravcu Doboja.

Tako je vozaču kamiona R. R. stvorila iznenadnu prepreku, usljed čega je na desnoj saobraćajnoj traci, gledano iz pravca Teslića, prednjom lijevom bočnom stranom udarila u prednju lijevu bočnu stranu teretnog vozila.


Teške politraume

Tom prilikom je P. M., suvozač u Golfu kojim je upravljala, zadobio teške tjelesne povrede u vidu politraume, i to prijeloma rebara i grudne kosti s rascjepom i nagnječenjima pluća i prijeloma vratnog dijela kičmenog stuba, od kojih je istog dana preminuo u zdravstvenoj ustanovi „Medicus“ u Tešnju.

Optužena je iz nehata, kao učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava saobraćajnih propisa, ugrozila javni saobraćaj te je dovela u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe, čime je učinila krivično djelo teška krivična protiv sigurnosti javnog saobraćaja, navodi se u optužnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.