BANJA LUKA

Suđenju za ubistvo Slaviše Krunića: Đukanović dao pušku ubijenom Kovačeviću

Saslušan svjedok odbrane Sreten Popović

Detalj s ranijeg pretresa. Arhiva

Piše: O. Ma.

1.11.2021

Na 15 do 20 dana prije ubistva Slaviše Krunića, optuženi Benedi Đukanović je dao automatsku pušku Željku Kovačeviću, koji je kritične noći ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim obezbjeđenjem.

To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci ispričao svjedok odbrane Sreten Popović, navodeći da je lično vidio kada je Đukanović u svojoj kući dao pušku Kovačeviću.

- Kovačević je došao kod Benedija kući i rekao da mu treba puška za lov. On mu je donio i dao pušku koju je Kovačević stavio u auto. Nisam vidio odakle je Đukanović donio pušku - istakao je Popović.


Zajedno odlazili u lov

Republičko javno tužilaštvo RS za izvršenje, planiranje i organizovanje ubistva vlasnika "Sector securityja" Slaviše Krunića, njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića i ranjavanje vozača Gorana Ilića tereti Đukanovića i Emilija Balda, dok je za pomaganje ubistva optužen bivši radnik "Sectora" Rodoljub Gajić. U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević, koji je tokom napada ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim obezbjeđenjem.

Popović je u sudnici ispričao da Kovačevića i Đukanovića poznaje 30, odnosno 15 godina. S njima se aktivno družio, a sa Kovačevićem je odlazio i u lov. Svjedok tvrdi da je Kovačević u lov nosio i automatsko oružje.

- Znam da je imao tri puške, jednu automatska, drugu špagin, a mislim da je i treća bila automatska. To je policija oduzela na pola godine ili godinu od dana kada je poginuo. Za to oružje je odgovarao njegov otac - rekao je Popović, navodeći da je znao da je Kovačević davao novac na kamatu.

Na pitanje tužioca Snježane Petković svjedok je rekao da je poziv za svjedočenje dobio od suda, te da uopšte nije znao čiji je svjedok. Upitan da li je ranije osuđivan, svjedok je odgovorio da jeste "dva ili tri puta".


Policija privodila svjedoka

- Ako bih rekla da ste osuđivani sedam ili osam puta, da li bi to bilo tačno - pitala je Petković, na šta je svjedok odgovorio da je to moguće.

Iskaz pred sudom je dao i vještak mašinske struke koga je odbrana angažovala kako bi pojasnio način zaustavljanja i startovanja Toyote Landcruiser u kojoj je Krunić ubijen.

Sreten Popović je u sudnici rekao da je zbog ubstva Krunića dva puta saslušavan u policiji. Jednom je dobio poziv na saslušanje, a drugi put je priveden.

- Taj drugi put sam praktično otet i zadržan u policiji do jutra - rekao je Popović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.