BANJA LUKA

Suđenje za ubistvo navijača Borca Duška Savanovića: Čamberu presuda u petak

Tužilac traži dugogodišnju kaznu zatvora

Čamber: Završeno suđenje. Facebook

Piše: B. C.

22.12.2021

Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjoj Luci okončano je suđenje Daliboru Čamberu (47), optuženom za teško ubistvo navijača FK Borac Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića (22), a presuda će biti izrečena u petak.

U završnoj riječi okružni tužilac Aleksandar Simonović istakao je da je optužnica u potpunosti dokazana i zatražio je da se Čamber osudi na ”dugogodišnju kaznu zatvora”. Prethodno je izmijenio optužnicu, precizirajući dijelove činjeničnog opisa.


Odbrana nudila sporazum

- Na osnovu svih izvedenih dokaza, izjava svjedoka, vještačenja nesporno je utvrđeno da Čamber počinio djelo za koje se tereti. Jasno je utvrđeno kako se sve odigralo, te da je pucao iz pištolja ”CZ 99 para” u namjeri da ubije Savanovića, koji nije bio naoružan - rekao je Simonović, navodeći da je Čamber bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno.

Branilac Miloš Paleksić izrazio je saučešće porodici Savanović i iskazao žaljenje zbog tragedije. U završnoj riječi je osporavao pravnu kvalifikaciju krivičnog djela, navodeći da se ne može raditi o teškom ubistvu. Naglasio je da je odbrana od prvog dana bila kooperativna, nudila sporazum o priznanju krivice, koji tužilaštvo nije prihvatilo.

- Tužilaštvo je pokušavalo da optuženog ocrni i neosnovano ga tereti za teško ubistvo. Držali su tenzije u javnom mnjenju kako bi to opravdali, da dobiju što veću kaznu - rekao je Paleksić.

Ukazao je na kontradiktorne izjave svedoka, kao i kontradiktornosti iz optužnice navodeći da pri ispaljenju prvog hica žrtve nisu bile u autu, već da je pucano u pod između njih. U optužnici se navodi da je Čamber drugi hitac ispalio ”u namjeri da ubije Babića”, a Paleksić naglašava da ga je pogodio u stopalo i da mu život nije bio ugrožen.

- Svi smo na snimku vidjeli da Savanović s leđa udara Čambera šakom u glavu i da on pada, a potom puca. Tu nema umišljaja, ni namjera nije dokazana. Da je htio da ubije, zašto to nije uradio prvim hicem? Zašto je pucao u noge? To je prekoračenje nužne odbrane - tvrdi Paleksić, naglašavajući da Čamber prihvata da porodici isplati odštetu.


Pucao u točak

Zločin se dogodio 31. decembra na pumpi "NIS petrol" u Trnu. U optužnici se navodi da je na parkingu došlo do sukoba i Čamber je izvukao pištolj i pucao u točak Mercedesa u koji su sjeli Savanović i Babić. Babić je izašao iz vozila i Čamber mu je pucao u stopalo. Krenuo je za njim i Savanović ga je s leđa udario šakom i oborio. Iz ležećeg položaja Čamber je ispalio treći hitac u leđa Savanoviću nanijevši mu prostrelnu ranu karlice i trbuha od koje je preminuo u bolnici.

Dalibor Čamber je u završnoj riječi rekao da mu je žao i da nije htio nikoga da ubije. Svjestan je, kaže, da je povrijedio mnogo ljudi.

- Zato sam želio da se proces što prije okonča, da se izbjegnu dodatne patnje. Ali, ne mogu da prihvatim da sam samo ja odgovoran za ovo što se desilo - rekao je Čamber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.