KALLOS

Tužilaštvo formiralo predmet: Istražuju zapošljavanja s nevažećim diplomama na tuzlanskom univerzitetu

Istaknuto je da se obavljaju različite provjere prijavljenih radnji, između ostalog, i to da li je bilo prijema uposlenika ili imenovanja kadrova sa diplomama sva tri ciklusa studija na Univerzitetu u javnim institucijama na području Tuzlanskog kanto

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli formiralo je predmet vezan za Evropski univerzitet "Kallos" u Tuzli. Arhiv

N. Aj.

28.12.2021

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli formiralo je predmet vezan za Evropski univerzitet "Kallos" u Tuzli, koji radi bez akreditacije, a istražuje se da li je u javnim institucijama bilo zapošljavanja s nevažećim dokumentima spomenute visokoškolske ustanove.

- Na osnovu više dostavljenih krivičnih prijava Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru 2021. godine otvorilo predmet koji je vezan za Univerzitet Kalos u Tuzli.

U prijavama se navode određene nezakonitosti u radu i djelovanju ovog Univerziteta. U provjere prijavljenih radnji je uključen Sektor kriminalističke policije MUP-a TK-odsjek za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, a u određenim segmentima rada Univerziteta i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove - navode iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona za portal "Avaza".

Istaknuto je da se obavljaju različite provjere prijavljenih radnji, između ostalog, i to da li je bilo prijema uposlenika ili imenovanja kadrova sa diplomama sva tri ciklusa studija na Univerzitetu u javnim institucijama na području Tuzlanskog kantona, obzirom na to da Univerzitet nije akreditovan i ne može izdavati diplome prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK.

- Radi se o tek otvorenom predmetu u Tužilaštvu - dodali su.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.