ISTRAGE

Skoro pola godine od zločina kod Ljubuškog: Još nisu otkrivene ubice krijumčara cigareta

Toni Brkić, koji je usmrćen u sačekuši, pretežno boravio na području Zagreba, istražitelji sigurni da nije ubijena pogrešna osoba

Piše: M. Smajkić

28.1.2022

Brkić: Pratili njegovo kretanje. Facebook

Skoro pola godine od ubistva Tonija Brkića (47), koji je ustrijeljen u Vojnićima kod Ljubuškog, nedaleko od porodične kuće, njegove ubice nisu otkrivene.

Istragu u ovom slučaju vodi Sektor kriminalističke policije MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona u saradnji s policijskim agencijama BiH i Hrvatske, budući da je Brkić imao prijavljeno prebivalište i u Zagrebu.


Pronađen u lokvi krvi

Brkić je 9. avgusta prošle godine u kasnim večernjim satima, nešto prije ponoći, pronađen u lokvi krvi u zaseoku Vodice.

Dežurna ekipa Doma zdravlja Ljubuški mogla je samo konstatirati smrt. Nedaleko od njegovog tijela pronađen je i njegov Mercedes.

Već sljedećeg dana mediji u BiH i Hrvatskoj su, uz objavu njegovog identiteta, naveli da je krajem 2007. godine izbjegao hapšenje u akciji policije i USKOK-a protiv grupe krijumčara cigareta na čijem je čelu bio G. B.

Ta kriminalna grupa je od aprila 2007. godine u Hrvatsku i zemlje EU švercala više od 1,5 miliona kutija cigareta, procijenjenih na skoro 11 miliona maraka, javili su tada hrvatska policija i USKOK.


S lica mjesta nakon ubistva u avgustu 2021.. Arhiva Avaza

Cigarete su krijumčarene iz Srbije i Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te dalje u zapadnoevropske zemlje.

Na licu mjesta, nakon ubistva, istražitelji su pronašli čahure devetmilimetarskog oružja. Iako su se iznosile razne špekulacije, pogotovo nakon jučerašnje akcije u Hrvatskoj, o tome da je ljetos kod Ljubuškog ubijena pogrešna osoba, naš izvor blizak istrazi je to negirao.


USKOK i MUP razbili šesteročlanu grupu

- Brkić je ubijen u klasičnoj sačekuši. Pratilo se njegovo kretanje. On je, takoreći, od 12 mjeseci u godini, 11 živio u Zagrebu. Nekoliko dana prije ubistva došao je kod svojih u rodno mjesto, a nerijetko je odatle odlazio i za Makarsku. Sasvim smo sigurni u to da nije ubijena pogrešna osoba - rekao je naš izvor.

U Hrvatskoj su jučer USKOK i MUP razbili šesteročlanu grupu, koja je u sedam kontejnera planirala prokrijumčariti najmanje 90 tona cigareta.

Brkić je zbog krijumčarenja cigareta bio pravomoćno osuđen i u Sudu u Ljubuškom na tri mjeseca. Zatvor mu je zamijenjen novčanom kaznom u iznosu od 9.000 KM zbog krijumčarenja 31.500 šteka cigareta 2010. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.