ADVOKATICA NOVALIĆA

Vidović: Svjedok uspio razjasniti situaciju u vezi sa stanjem propisa u periodu pandemije

Mislim da je gospodin Silađi, jedan od navećih živih autoriteta u oblasti u kojoj djeluje na tlu bivše Jugoslavije, uspio razjasniti situaciju, rekla je ona

Vasvija Vidović. PRINTSCREEN

A. O.

9.3.2022

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović smatra kako je iskaz svjedoka odbrane Željka Silađija, koji je saslušan u nastavku suđenja u slučaju Respiratori, bio jasan te da će doprinijeti razjašnjenu određenih činjenica.

- Mislim da je gospodin Silađi, jedan od navećih živih autoriteta u oblasti u kojoj djeluje na tlu bivše Jugoslavije, uspio razjasniti situaciju kako na naša, tako i na pitanja Tužilaštva i Suda za stanje propisa kada je u pitanju pandemija - kazala je Vidović novinarima nakon okončanja ročišta u predmetu Novalić i drugi.


Iskaz svjedoka

Iskaz svjedoka Silađija, direktora Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađivanje propisa s Evropskom unijom, fokusiran je na zakonitost i ustavno utemeljenje akata koje je Vlada FBiH donosila u periodu proglašenja nesreće 16. marta 2020. godine, a povodom pandemije koronavirusa.

Naime, ovaj je svjedok u direktnom ispitivanju i odgovarajući na dodatna pitanja odbrane, potvrdio kako su svi Vladini akti doneseni u spomenutom periodu bili u skladu s pravnim sistemom i Ustavom, odnosno EU regulativom.

U vezi s tim, Vidović je podsjetila kako Tužilaštvo njenom branjeniku (Fadilu Novaliću) stavlja na teret zloupotrebu položaja ili ovlaštenja kroz, kako se optužnici navodi, “određene nezakonitosti, poput izmjene uredbe o ovlastima u okviru Civilne zaštite (CZ)”, ističući kako je spomenuti svjedok uspio razjasniti situaciju u tom pogledu.

Po njenim riječima, između ostalog, radi se o zakonima koji se primjenjuju u vrijeme pandemije i njihovim specifičnim odredbama koje u takvoj situaciji daju ovlasti CZ-u da nabavlja medicinsku opremu i sredstva, uključujući Zakon o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, Zakon o zdravstvenoj zaštiti...

- Sud će ocijeniti argumente koje je odbrana iznijela, kao i one koje je Tužilaštvo iznijelo. Nije moje da sada komentarišem i prejudiciram odluku Suda u vezi s tim – kazala je Vidović, potcrtavajući kako je svjedoku postavljeno dovoljno pitanja te da je on bio veoma jasan u svom svjedočenju.


Nastavljeno suđenje

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje u predmetu "Novalić i drugi" u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina”.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane, a naredno ročište zakazano je za 11. mart.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.